Sultan Sima železničar od Grocke i novinari sa glavom u torbi

Sultan Sima železničar od Grocke i novinari sa glavom u torbi

Serija napada u Grockoj bez adekvatnog odgovora institucija

Zloupotrebe novca građana na projektu gasifikacije Opštine Grocka, nelegalna gradnja, zloupotrebe na tenderima – ovo su samo neke od tema kojima se bavio novinar portala Žig Info iz Grocke Milan Jovanović kojem je u decembru zapaljena kuća. Novinari Insajdera pridružili su se akciji pokrenutoj na inicijativu Verana Matića, a u koordinaciji s portalom Cenzolovka, da vodeće redakciji u Srbiji istraže navode o zloupotrebama u Grockoj koje su objavljivali novinari ovog portala. Prvo pitanje koje se postavlja

Sultan Sima železničar od Grocke i novinari sa glavom u torbi
Ilustracija , Foto: balkanska, Printscreen, Agencije

Glavni urednik Žig Info Željko Matorčević i novinar Milan Jovanović najmanje pet godina prijavljuju pretnje nadležnim institucijama koje dobijaju zbog, kako navode, pisanja o zloupotrebama u toj beogradskoj opštini. Prijave su ostajale bez epiloga. Matorčević je pretučen u oktobru usred dana na ulici, a Jovanoviću su u decembru zapalili kuću.

Prema saznanjima Insajdera, nije rešen ni slučaj prebijanja člana Nadzornog odbora “Srbijagasa” Zorana Jankovića pre gotovo tri godine u Vrčinu.

Sva trojica su tvrdili da je u pozadini napada to što su ukazivali na zloupotrebe u Grockoj, na čijem je čelu Dragoljub Simonović, koji je negira bilo kakvu umešanost u napade.

Dragoljub Simonović, bio je funkcioner Srpske radikalne stranke koji je 2008. prešao u Srpsku naprednu stranku. Na čelo Opštine Grocka dolazi nakon izbora 2012, ali na toj funkciji ostaje do decembra pošto je imenovan za generalnog direktora Javnog preduzeća Železnice Srbije. Sa ove pozicije smenjen je u januaru 2015. nakon pisanja medija o brojnim aferama.

Simonović je, međutim, već u junu 2016. ponovo imenovan za predsednika Opštine Grocka.

Simonović o optužbama Jovanovića: Suluda priča, čovek je opsednut…

Simonović tvrdi da nema nikakve veze s paljenjem kuće novinara Milana Jovanovića. U izjavi za TV Prva je rekao da je sve to ” suluda priča”, da je Jovanović “opsednut pričom” protiv njega i da ima političke motive. Ujedno je osudio “svaki vid nasilja.

Novinar portala Žig Info ostao je, međutim, pri tvrdnji da je za paljenje njegove kuće odgovoran Simonović.

Nije promenio mišljenje ni nakon što je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio da su privedeni i nalogodavac i dvoje izvršilaca i nakon što je jedna od osumnjičenih za pomaganje u paljenju kuće priznala krivicu i dobila presudu na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Prema informacijama koje je u javnost iznosio sam Jovanović, tužilaštvo i policija Simonovića nisu ni saslušali, ali nisu adekvatno reagovali ni na ranije pretnje.

“Napisao sam mnogo tekstova i o nelegalnoj gradnji, o krađama novih železničkih pragova u vreme kada je Simonović bio direktor ′Železnica′. Kamion kojim su dovezeni ti pragovi fotografisao sam ispred Simonovićeve kuće 2015. godine. Tada je pokušao da me ubije, udarao me je velikim štapom u glavu i pričao da želi da vidi šta imam u mozgu. Simonovića je zaustavila supruga. Kamere na Simonovićevoj kući snimile su taj napad, ali policija je tada tvrdila da snimak ne postoji i nije podnela krivičnu prijavu”, jedna je od optužbi koju je na račun predsednika opštine Grocka, ali i nadležnih institucija izneo Jovanović.

Simonović, međutim, potvrđuje samo da je s Jovanovićem imao verbalni konflikt jer je, kako kaže, uznemiravao njega i njegovu porodicu.

S druge strane, novinar Milan Jovanović, koji je i bivši policajac, protiv Simonovića podneo je i dve krivične prijave – za proneveru opštinskog novca i za zloupotrebe u poslu gasifikacije na teritoriji Grocke.

Kada je oktobru napadnut glavni urednik portal Žig Info  Željko Matorčević o napadačima i nalogodavcima nije želeo da spekuliše, ali je rekao da su motiv za napada tekstovi koje taj portal objavljuje.

„Činjenica je da smo prethodnih godina podnosili više krivičnih prijava, u poslednjoj čak i naveli ime i prezime lica, kao i od koga je angažovano za nekakvu vrstu ’upozorenja’ za par nas koji radimo na portalu. Od svih tih prijava, na retko koje je odgovoreno ili su pak stigli odgovori ’zbog toga što nije bilo više pretnji, prijava se odbacuje’“, rekao je tada Matorčević.

U martu 2016. je član Nadzornog odbora Srbijagasa javno izneo tvrdnju da su ga u Vrčinu udarali policajac Goran Mitić i još jedan pripadnik MUP jer je otkrio korupciju u gasifikaciji Grocke. Janković je tada za Blic rekao da veruje da je uzrok to što je razotkrio brojne malverzacija oko gasifikacije u Grockoj, u koje je, kako je rekao, umešan i Dragoljub Simonović.

Dragoljub Simonović i tada je negirao da ima veze s napadom.

Prema saznanjima Insajdera, slučaj ovog napada na nezavisnog člana Nadzornog odbora Srbijagasa još nije rešen.

Foto: Balkanska/ B. J.

Vučić o paljenju kuće novinaru: Da li je to pokušaj ubistva…

 Paljenje kuće novinaru iz Grocke, ali i istragu koja se vodi u vezi s upadom u iznajmljeni stan u koji se Milan Jovanović nakon toga smestio, u novogodišnjem intervjuu za Espresso komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se nije složio s konstatacijom novinara da je paljenje kuće ujedno bio i pokušaj ubistva, a upad u iznajmljeni stan Vučić je ocenio gotovo kao slučajnost uz konstataciju da je reč samo o pokušaju upada.

“Nisu mu upali u stan, nego su pokušali. Po prvim rezultatima istrage, taj stan je bio prazan, mesecima niko u njega nije dolazio i neko je verovatno tipovao prazan stan da bi bio opljačkan, jer se vidi po onome što je upotrebljavano. Nije to bilo pripremano za fizički napad, već za pljačku, za obijanje. Prvi napad je bio napad kojim se ugrožavala sigurnost i bezbednost, a da li je bio pokušaj ubistva, nemojte to ni vi, ni ja da zaključujemo. To kako će sud da tumači, to je njihova stvar”, rekao je, između ostalog, Vučić.

Novinari Insajdera se poslovima gasifikacije gradova i opština u Srbiji bave od 2013, a kada je reč o ugovoru za gasifikaciju Grocke istraživanje je pokazalo da je cena radova u ugovoru uvećana, a rokovi probijani.

Novinari Insajdera su nastavili da prate realizaciju ovog posla u Grockoj, a u tome smo sarađivali upravo s novinarom Milanom Jovanovićem. Preko portala Žig Info u javnost je dospela Analiza izveštaja o realizaciji Ugovora o gasifikaciji Grocke iz 2015. godine, koju su sproveli članovi Nadzornog odbora Srbijagasa. U izveštaju je navedeno da je Srbijagas u Grockoj platio više nego što je urađeno, a portal Žig info bavio se uvođenjem novih firmi u posao u svojstvu podizvođača.

Advertisements

Tužilaštvo za organizovani kriminal pre čak pet godina pokrenulo je istragu u vezi sa ovim poslovima a u odgovorima Insajderu navode da istraga stoji u mesto jer MUP ne dostavlja tražene informacije.

Izvor: Insajder