Srbija među najsporije rastućim privredama, iako vlast kaže drugačije

Srbija među najsporije rastućim privredama, iako vlast kaže drugačije

Srbija i Hrvatska su dve najsporije rastuće privrede u širem geografskom okruženju jugoistočne Evrope, ali i u skupini zemalja u tranziciji, ocenio je ekonomista i profesor Ljubomir Madžar.

Tempo privrednog rasta postao je delikatna tema, jer je po tim kriterijumima Srbija zasad jedna nedopadljiva privreda sa neuspešnom razvojnom politikom, kaže Madžar za Danas i dodaje da vlast to predstavlja drugačije, da smo lideri u regionu što nije istina.

On dodaje da čak i fiskalni savet, koji je državna insitucija, ukazuje na činjenicu da je Srbija na dnu liste zemalja sa kojima ima smisla da se poredi.

Uzrok takvog stanja po profesoru Madžaru je nizak nivo investicija, za trećinu niži od zemalja u tranziciji, što se odražava na spor rast i uslovljava zaostajanje u razvojnoj trci. Uz to, Srbija je, po nivou dohotka po stanovniku, opet na jednom od poslednjih mesta u Evropi.

“Ta kombinacija niskog dohotka po stanovniku i niske stope rasta pravi je recept za razvojnu katastrofu. To je jedna razvojna sablazan, skandal koji ne bi smeo da se toleriše ni u jednoj zemlji”, ocednjuje Ljubomir Madžar.

Advertisements

On zaključuje da, ukoliko bi Zapadna Evropa malo usporila, a Srbija ubrzala rast, računica pokazuje da bi mogli da dostignemo njihov prosek tek za nekih 30 do 50 godina.

Izvor: N1