Švajcarci na referendumu odlučuju o kvalitetu hrane, burkama, biciklističkim stazama…

Švajcarci na referendumu odlučuju o kvalitetu hrane, burkama, biciklističkim stazama…

Švajcarski birači danas izlaze na referendum kojim žele da zaštite kvalitet svoje ishrane i poljoprivrede, a kanton St. Galen izjašnjavaće se o zabrani burki u javnom prostoru – pitanju o kojem će se najverovatnije održati nacionalni referendum sledeće godine.

Švajcarci na referendumu odlučuju o kvalitetu hrane, burkama, biciklističkim stazama...
Pixabay

Švajcarska je većinski urbano društvo, ali poljoprivreda je važan deo njenog kulturnog identiteta koji je, smatraju mnogi, ugrožen uvozom jeftine hrane koja ruši visoke švajcarske standarde.

Prema navodima HRT-a, prvi referendum je poznat kao Inicijativa o pravednoj ishrani i njime se savezna vlada poziva da promoviše ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinja. Predlaže se uvođenje detaljnijeg označavanja proizvoda i donošenje mera protiv bacanja hrane.

Drugi referendum je o “suverenosti hrane” i njime se traži radikalnija reforma poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manje i porodične farme. Predlaže se zabrana genetske tehnologije, mere kojima će se povećati broj zaposlenih u agrokulturi, određivanje pravednih cena za sve proizvode i više namete na uvezenu hranu.

Protivnici, među kojima je i švajcarska vlada, smatraju da će usvajanje oba zahteva dovesti do porasta birokratije i cena koje bi Švajcarsku mogle dovesti u sukob s postojećim međunarodnim trgovinskim sporazumima.

Prema anketama, rezultati će biti tesni.

Švajcarci će takođe, glasati i na referendumu koji je raspisala vlada kako bi se potvrdila njena odluka iz marta da se biciklističke staze pravno izjednače s peešačkim i planinskim stazama.

Advertisements

Izvor: 021, Autor: HRT