Švajcarska nabavlja lovačke avione, ali ko je neprijatelj ove zemlje?

Švajcarska, koja je poslednji put ratovala pre više od dva veka, planira potrošiti milijarde franaka za lovačku avijaciju. Mnogi se tome protive, ističući da to neutralna država ne može sebi da priušti, posebno ako se zna da bi moderni nadzvučni avion preleteo ovu zemlju samo za desetak minuta.

Protivnici nabavke aviona pozivaju se na to da ni Irska, Malta ili Luksemburg nemaju lovačku avijaciju, pa na planirani trošak od šest milijardi švajcarskih franaka gledaju kao na bacanje novca.

„Ko je baš neprijatelj? Ko napada malu, neutralnu zemlju okruženu NATO-om”, pita Priska Zajler Graf, socijaldemokratska poslanica u parlamentu Švajcarske.
Odluku o tome da li će se ići u ovu nabavki doneće građani na referendumu 27. septembra, prenosi „Jutarnji list”.

Švajcarski su pre šest godina odbacili plan kupovine švedskih „gripena”. Stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja Lukas Golder smatra da će građani verovatno podržati vladin plan nabavke aviona.

Takvo odobrenje građana na referendumu mogućilo bi vladi da se u toku sledeće godine odluči za nabavku lovačke avijacije između aviona kao što su evropski „jurofajter”, francuski „rafal”, američki F/A-18 (najmodernija verzija) ili američki F-35. Neki od ovih aviona zameniće postojeće avione F/A-18 (starija verzija) koji se tek 2030. godine povlače iz upotrebe.

Poslanik Tomas Hurter iz Švajcarske narodne stranke, bivši vojni pilot, kaže da se Švajcarska mora zaštiti ne oslanjajući se na druge zemlje.

– Ako ne zamenimo stare avione, to znači da više nećemo imati ratno vazduhoplovstvo, da više nećemo imati zaštitu… Ne znamo šta će se dogoditi u idućih 50 godina – kaže Hurter.

U Švajcarskoj je ustaljeno mišljenje da je u Drugom svetskom ratu njihova snažna armija, kao faktor odvraćanja,  uticala na to da nacistička Nemačka ne izvrši invaziju i na ovu zemlju.

Advertisements

Švajcarski su posle decenija mira debatovali i o ukidanju vojske ali su građani glatko odbili taj predlog na referendumu 1989. godine.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *