Sve što ste želeli da znate o letelici koja je sletela na Mars (FOTO)

Sve što ste želeli da znate o letelici koja je sletela na Mars (FOTO)

NASA-ina letelica “InSight lander” otvorio je, nakon što je sinoć sleteo na Mars, prozor u “unutrašnji prostor” Crvene planete. Njegovi instrumenti ušli su dublje u Crvenu planetu u potrazi za informacijama koje će otkriti od čega je Mars nastao pre više od četiri milijarde godina.

Sve što ste želeli da znate o letelici koja je sletela na Mars (FOTO)
Foto: NASA/JPL-Caltech

Bespilotna letelica sletela je sinoć uspešno na Crvenu planetu kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi objekat koji su dizajnirali ljudi da istraži duboku unutrašnjost te planete. NASA je nedavno objavila novu fotografiju koja prikazuje površinu Marsa.

Inače, letelica je napravljena po ugledu na prethodnu – Mars Feniks letelicu. Robotska ruka sadašnje letelice dugaška je oko 1,8 metara.

Ona bi trebalo da podiže seizmograf i jedinicu, odnosno sondu za merenje temperature i smesti ih na površinu Crvene planete. Kamera smeštena na ruci snimaće 3D fotografije mesta sletanja, stanja instrumenata i aktivnosti InSight letelice. Senzori na letelici, odnosno sondi, će meriti promene u vremenskim uslovima i magnetnom polju.

Ruka ima četiri motora i može da pomera zglobove lakta, ramena i zglob šake. Kamera je smeštena između lakta i ručnog zgloba robotske ruke.

Kako navodi NASA, ruka će na površinu Marsa postaviti sondu za merenje temperature, nazvanu krtica jer može da buši do pet metara u dubinu. Ni jedna sonda ili rover koji su poslati na Mars nisu mogli da buše tako duboko. Takođe, pozicioniraće i seizmograf koji će meriti vibracije tla na Marsu.

Kako bi mogla dobro da prima osetljive instrumente i pravilno ih postavi na površinu planete, opremljena je s pet mehaničkih prstiju koji mogu obuhvatiti drške koji se nalaze na mernim instrumentima.

Sonda InSight ima dve kamere. Jedna je smeštena na robotskoj ruci, a druga ispod tela sonde.

Kamera na ruci se zove Instrument Deployment Camera (IDC). Slična je navigacionim kamerama na roverima “Oppotrunity” i “Curiosity”. Širokougaona je i nudi panoramski pogled na okolni teren. Naučnici će pomoću snimaka te kamere moći da odrede koja je lokacija najbolja za postavljanje mernih instrumenata.

Snimaće fotografije u boji instrumenata na sondi i 3D fotografije mesta sletanja. NASA-ini stručnjaci će moći da usmere kameru u svim pravcima te će snimci moći i da se spoje u panoramu Marsa.

Druga kamera se nalazi ispod tela sonde i zove se Instrument “Context Camera” (ICC). Usmerena je prema delu terena gde će se nalaziti instrumenti i sprovoditi ispitivanja. Ima “fisheye” optiku, kao i ugao snimanja od 120 stepeni. Time će omogućiti širokougaono posmatranje celog terena.

Obe kamere imaju CCD senzore s 1.024 X 1.024 piksela.

Na OVOM linku možete i sami da vidite i svih uglova kako mesto na kojem se nalazi letelica.

Advertisements

Izvor: B92