Nova vakcina protiv Alchajmera na testu, prvi rezultati obećavajući

Nova vakcina protiv Alchajmera na testu, prvi rezultati obećavajući

Eksperimentalna vakcina koja bi mogla da spreči pojavu Alchajmerove bolesti pokazala je obećavajuće rezultate u testiranju na životinjama, poručuju naučnici Univerzitetskog medicinskog centra jugozapadnsog Teksasa.

Nova vakcina protiv Alchajmera na testu, prvi rezultati obećavajući
Pixabay

Vakcina testirana na miševima prevenira stvaranje taloga u mozgu koji je povezan sa fatalnom bolešću, piše časopis Alzheimer’s Research & Therapy.

Vakcina se sada testira i na zečevima i majmunima, a naučnici se nadaju da će uskoro početi eksperimenti i na ljudima.

Ako se pokaže bezbednom i efikasnom i na ljudima, broj pacijenata sa dijagnozom demencije bi mogao da se prepolovi, kaže jedna od autorki studije Doris Lambraht Vašington za USA Today.

Demencija je termin koji se koristi za široki spektar kognitivnih poremećaja, a njen najčešći uzrok je Alchajmer.

Lambraht Vašington, profesorka neurologije sa teksaškog univerziteta, kaže da veruje da će vakcina produžiti život ljudi sprečavajući da bolest napreduje i da smatra da studija predstavalja ogroman korak napred ka bezbednoj i efikasnoj vakcini.

Raniji pokušaji pronalaženja vakcine su ili izazivali štetne nuspojave, kao što su upale mozga, ili nisu bili dovoljno efikasni. Ova vakcina deluje tako što tera telo na stvaranje antitela, protiv stvaranja taloga amiloida i tau, dva proteina koja su glavno obeležja ove degenerativne bolesti mozga.

Advertisements

Vakcina je jedan od nekoliko obećavajućih tretmana koji bi mogli da pomognu smanjenju taloženja proteinskih supstanci pre nego što se one pretvore u smrtonosni plak i čvorove u mozgu.

Izvor: B92