Švedska bi da iz škola izbaci istoriju stariju od 18. veka

Šveđani nameravaju da iz školskih programa izbace svu istoriju stariju od 18. veka, a da se učenici koncentrišu na Holokaust, Hitlera, Drugi svetski rat i postmoderni period s kraja 20 veka.

Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu, najavljuje Švedski odbor za obrazovanje, koji predlaže da se predmet istorija radikalno promeni. Više vremena u obrazovanju nameravaju da pridaju pitanjima polova, klimatskim promenama i migraciji.

U višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija koja datira pre 1700. godine.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz istorijskih udžbenika za najmlađe. Revidirani planovi nastave rezultat su nedostatka vremena za učenje istorije u školama, tvrdi Švedski odbor za obrazovanje.

Učenici viših razreda moraju se više koncentrisati na 19. vek, na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom posleratne ere, navodi Odbor. Ova namera, međutim, izaziva otpor kod profesora istorije.

“To je grozno, bizarno i apsurdno”, tvrdi istoričar Dik Harison.

On ističe da je prisiljen da reaguje i ukazuje na činjenicu da je “drevna istorija” potrebna.

Advertisements

“Sve što nas okružuje je nasleđe starih Grka”, napominje Harison i upozorava da će, ako predlog postane stvarnost, Šveđanima širom sveta biti neprijatno. On je predlog za “skraćivanje istorije” u Švedskoj nazvao – bolesnim.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *