SVET BLIŽI GLOBALNOM RATU: Bajden potpisao zakon koji može da dovede do nesagledivih posledica

Svet je korak bliže globalnom ratu nakon najnovijeg i, po mnogima, neočekivanog poteza Džoa Bajdena, predsednika SAD, koji je potpisao zakon kojim se Ukrajini omogućava neograničeno slanje oružja i to bez odobrenja Kongresa.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Predstavnički dom usvojio je predlog zakona za pomoć Ukrajini sa 368 glasova “za” prema 57 “protiv”, prenosi agencija Rojters.

Predlog zakona je sada upućen Senatu, od kojeg se očekuje da brzo reaguje, a potom bi predsednik Džozef Bajden trebalo da ga potpiše.

Bajden je pre dve nedelje zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 33 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali su poslanici odlučili da povećaju vojno i humanitarno finansiranje.

– Ovaj zakon će zaštititi demokratiju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu sopstvenu nacionalnu bezbednost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu – rekla je demokratska predstavnica Roza De Lauro.

Bajden je pozvao Kongres da se ubrza procedura kako bi mogao da potpiše zakon.

Neki republikanci su se usprotivili zakonu i kritikovali demokrate zato što prebrzo šalju previše dolara poreskih obveznika u inostranstvo.

Advertisements

Ambasodrka Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova apelovala je na pomoć i demokratskim i republikanskim senatorima tokom njihovih sastanaka.

Napominje se da dokument uključuje povećanje finansiranja ovlašćenja predsednika na 11 milijardi dolara. Takva odluka omogućiće Bajdenskoj administraciji da šalje vojnu opremu i oružje iz američkih zaliha, što je jedan od glavnih načina za brzo snabdevanje Ukrajine vojnom opremom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *