SZS i ostale organizacije 19. februara u Kragujevcu zvanično počinju kampanju bojkota

Stranke Saveza za Srbiju (SZS), pokreti i udruženja građana koji su odlučili da ne izlaze na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji, sutra, 19. februara, u 18 sati, na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde se već duže od godinu dana okupljaju pobunjeni Šumadinci, zvanično, kao što je naš list već i najavio, počinju kampanju bojkota rečenih izbora.

Protest bojkot opozicije održaće se na Đačkom trgu, pošto je velika sala Skupštine grada, u kojoj je, prema prošlonedeljnoj najavi, taj skup trebalo da bude organizovan, kako je saopšteno iz gradske uprave –  zauzeta.

Kako god, opoziciona kampanja bojkota predstojećih izbora, sutra oficijelno startuje iz Kragujevca, odnosno sa ovdašnjeg Đačkog trga, odakle će predstavnici SZS i ostalih stranaka, pokreta i udruženja domaćoj javnosti, ponovo, kako se očekuje, da obrazlože zbog čega pozivaju građane Srbije da ne izlaze na predstojeće izbore.

Nevolja s tim u vezi donekle je, što se danas do ranog popodneva nije znalo ko će građanima Kragujevca i Srbije da pojasni razloga zbog kojih, krajem aprila ne bi trebalo da izađu na birališta.

Organizator protesta protiv režima Aleksandra Vučića i gradske vlasti u Kragujevcu, udruženje “1 od 5 miliona”, naime, na svojoj Fejsbuk stranici, u pozivu na sutrašnji skup na Đačkom trgu, najavilo je da će na njemu da učestvuju potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, predsednik Dveri Boško Obradović, lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović, potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić i narodna poslanica Sonja Pavlović.

Pojedini portali su, pak, pozivajući se na izvore u šumadijskom Savezu za Srbiju objavili da će sutra u Kragujevcu da budu i Zoran Lutovac, Dragan Đilas i Vuk Jeremić.

Predsednik Gradskog odbora Slobode i pravde u Kragujevcu Dalibor Jekić našem listu je rekao da sutrašnji skup na Đačkom trgu zajednički organizuju udruženje “Jedan od pet miliona” i stranke koje su najavile bojkot izbora.

Potvrdio je, pritom, da će protestu u Kragujevcu da prisustvuju i lideri SSP, DS i Narodne stranke, Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić, ali da „neće na njemu da govore“.

Zbog čega će na sutrašnjem protestu u Kragujevcu da govore Boško Obradović i Sergej Trifunović, na primer, a neće Đilas, Jeremić i Lutovac, u strankama Saveza za Srbiju juče nisu znali, niti su umeli da objasne ovu poprilično inovativnu političku praksu vodećih opozicionih lidera u Srbiji.

Udruženje „Jedan od pet miliona Kragujevac“, u pozivu na skup na Đačkom trgu navelo je da bojkot „nema alternativu“ jer vlast za četiri godine nije uradila ništa kako bi obezbedila uslove za izbore.

– Jedini ispravan stav u pogledu etičnosti, civilizovanosti i patriotizma je stav koji se sažima u samo jednu reč – bojkot, navodi se u objavi Jedan od pet miliona Kragujevac. I podseća da je pre tačno četiri godine celokupna srpska opozicija na prvom zajedničkom sastanku zaključila da nema uslova za izbore i uputila zahteve režimu da ih obezbedi.

Advertisements

– Građani, partije, udruženja koji budu izdržali bojkot, biće temelj nove, demokratske i slobodne Srbije, navodi se u pozivu na skup na Đačkom trgu, koji su učesnici skupa nazvali Trg slobode.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *