Tači: Nadam se da će Srbija i Kosovo ove godine postići sporazum

Screenshot

Tači: Granica između Kosova i Albanije mora da bude uklonjena

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da granica između Albanije i Kosova mora da “bude uklonjena jednom za svagda”.

On je po povratku iz Albanije, gde je juče prisustvovao Samitu Brdo-Brioni na svom Fejsbuk profilu napisao da je “upravo prešao granični prelaz Morine, koji nepravedno deli Kosovo i Albaniju”.

“Ova granica je postavljena mimo volje Kosova i Albanije. Granice su relikti prošlosti i moraju biti uklonjene jednom za svagda. Kosovo i Albanija treba da imaju slobodu kretanja i protok robe u skladu sa evropskim standardima. Institucije Kosova i Albanije treba da donesu ovu odluku bez odlaganja”, napisao je Tači.

Tači otputovao u Vašington, sastaje se sa Pompeom i Boltonom
Foto: Reuters/Hazir Reka

Prethodno je kosovski predsednik u sredu napisao da je u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o “neophodnosti potpunog otvaranja granice Kosova i Albanije” i formiranju “albanskog prostora bez granica, pod evroatlanskim pokroviteljstvom”.

Advertisements

“Na sastanku smo pomenuli potrebu ispravljanja istorijskih nepravdi, ujedinjujući albanski faktor oko senzibilizacije prava priključenja Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Republike Kosovo”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Beta

Advertisements

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *