O čemu će Pompeo razgovarati s Putinom i Lavrovom

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji će uskoro posetiti Rusiju, razgovaraće s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom o situaciji u Ukrajini, Venecueli, Iranu, Siriji i Severnoj Koreji, saopšteno je iz Stejt departmenta SAD.

Predstavnik Stejt departmenta je rekao novinarima da će jedna od glavnih tema razgovora s ruskim predsednikom i ministrom inostranih poslova biti pitanje kontrole naoružanja.

Profimedia

– Predsednik SAD Donald Tramp je jasno rekao da želi sporazum o kontroli naoružanja, koji bi odražavao savremene realije. Ti sporazumi treba da uključe široki krug zemalja i širi spektar naoružanja, za razliku od naših aktuelnih bilateralnih sporazuma s Rusijom – rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, SAD su zainteresovane za to da se poboljšaju odnosi s Rusijom, ali i da su spremne da iskreno iznesu razloge za svoju zabrinutost.

Predstavnik Stejt departmenta je takođe rekao da Vašington smatra da su razgovori s Moskvom o dejstvima Severne Koreje konstruktivni, iako ne postoji saglasnost po svim tačkama. Za obe zemlje je važna potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva, naveo je on.

Ranije je Stejt department saopštio da će Pompeo posetiti Rusiju od 12. do 14. maja. Dolazak Pompea u Moskvu planiran je 13. maja. Američki državni sekretar će se sastati s američkim studentima i biznismenima, a položiće i venac na Grob neznanog vojnika.

Advertisements

Pompeo će 14. maja otputovati u Soči, gde će se sastati s Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovom.

Izvor: Vesti online, Sputnjik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *