Tači ide na Bušovu sahranu, dan žalosti u Prištini

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači proglasio je sredu za dan žalosti na kosovskoj teritoriji zbog smrti bivšeg američkog predsednika Džordža Buša Starijeg.

Screenshot

Dan žalosti je proglašen “u znak poštovanja prema njegovom doprinosu slobodi na Kosovu”, navodi se u saopštenju objavljenom na Tačijevom sajtu.

Tači je otputovao je u Sjedinjene Američke Države kako bi prisustvovao sahrani 41. predsednika te zemlje Džordža Buša, saopšteno je danas iz Tačijevog kabineta.

Sreda je proglašena danom žalosti i u SAD.

Buš, koji je preminuo 1. decembra u 95. godini, bio je 41. predsednik SAD, od 1989. do 1993. godine.

Osam godina kasnije, njegov sin Džordž Buš Mlađi postao je 43. američki predsednik.

Buš je u dva mandata bio potpredsednik za vreme Ronalda Regana, a bio je i šef Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Popularnost mu je naglo porasla sa uspehom SAD u Zalivskom ratu 1991. godine, naveo je AP.

Uprkos popularnosti koja je zbog toga dostizala i rejting od 90 odsto među građanima, bio je kritikovan da je zapostavio pitanja iz unutrašnje politike i na izborima 1992. godine ga je pobedio Bil Klinton.

Pre nego što je počeo da se bavi politikom 1964. godine, bio je pilot u mornarici u Drugom svetskom ratu, a kasnijih godina je ušao u posao sa naftom i u 40. godini postao milioner.

Bušova supruga Barbara preminula je pre osam meseci, podseća AP.

Buš je u aprilu primljen u bolnicu zbog infekcije, nedelju dana nakon smrti supruge. Živeo je duže od bilo kog od njegovih prethodnika.

Izvor: Mondo