Tači uoči susreta sa Vučićem: Nećemo imati Republiku Srpsku na Kosovu

Tači uoči susreta sa Vučićem: Nećemo imati Republiku Srpsku na Kosovu

Prema pisanju prištinskog lista Zeri, Hašim Tači na sastanku sa Aleksandrom Vučićem u petak u Briselu neće izneti ideju o “korekciji granica”, niti će na dnevnom redu biti formiranje Zajednice srpskih opština. Sastanak će, kako navodi taj list, biti fokusiran na modalitete postizanja konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma.

Bećaj: Tači i Vučić nemaju podršku za okončanje dijaloga, rešenje je smena vlasti
Printscreen

O tome šta znači korekcija granica koju pominje, Tači je govorio na okruglom stolu Kosovskog demokratskog instituta.

“To znači da nećemo imati podelu Kosova, nema otcepljenja Severa. Nećemo imati Republiku Srpsku na Kosovu. Rekao sam i ranije, a ponoviću i sada da se ni u jednoj okolnosti neće razgovarati o Gazivodama ili Mitrovici. Dozvolite mi da dalje objasnim ovo. Ima glasova koji kažu da će korekcija granica između Kosova i Srbije znaciti konflikt – to je apsurd. Činjenice su sasvim drugačije. Ovaj proces bi znacio kraj dugog ili visevekovnog konflikta izmedju Kosova i Srbije”, rekao je Tači.

U izjavi za Tanjug, Aleksandar Vučić, međutim, ističe da Srbija nema vremena za gubljenje i želi da razgovara o svim temama koje su važne za Srbe i Albance.

“Vidim da albanski zvaničnici sa Kosova i Metohije neće da razgovaraju ni o Zajednici srpskih opština, ni o Severu, ni o Gazivodama… Izgleda da ne žele da govore ni o čemu od suštinskog značaja”, ocenio je Vučić.

Odnos Srbije i Kosova, odnosno, mogućnost promene granica bila je jedna od tema neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi u Banjaluci. Nakon sastanka ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je licemerno protivljnje razgraničenju Srbije i Kosova.

“Mi jesmo za dogovor, ali to nije naša slabost. Ako neko misli da smo mi zbog toga slabi, vara se. Mi čvrsto branimo svoje interese i stavove, a oni koji su priznali Kosovo, dozvolite mi, nemaju moralno pravo da govore o principu nemenjanja granica”, poručio je Dačić.

A šta konkretno podrazumeva “razgraničenje”, za koje se, kao rešenje, zalaže Aleksandar Vučić javnost bi mogla da sazna prilikom njegove posete Kosovu u nedelju. To očekuje predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun.

“Verujem da će predsednik Vučić informisati celokupnu srpsku javnost o pregovorima i dokle se stiglo, a pre svega Srbe na Kosovu i Metohiji. Očekujem da će ponuditi okvir rešenja kako ga on vidi i hteti da čuje mišljenje predstavnika srpskog naroda koji će tamo biti, da se otvori diskusija da bi on znao šta dalje da radi”, smatra Drecun.

Istovremeno, vodeći albanski političari iz Preševa i Bujanovca u izjavama za prištinske medije ponovili su da je želja Albanaca iz Preševske doline od koje nikada neće odustati priključenje Kosovu. Oni su naveli da će se najveći broj Albanaca iz ovih opština za pet do deset godina iseliti ukoliko do toga ne dođe.

Advertisements

Izvor: N1/ Đorđe Nasković