Tačijev savetnik: Srbija traži deo teritorije Kosova u zamenu za priznanje

Tačijev savetnik: Srbija traži deo teritorije Kosova u zamenu za priznanje

Politički savetnik predsednika Kosova Bljerim Šalja izjavio je da Srbija uslovljava priznanje Kosova dobijanjem jednog dela teritorije Kosova.

Šalja je za televiziju T7 izjavio kako srpska strana to nije direktno tražila, ali da se iz izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića to jasno vidi. „Aluzije su jasne“, kazao je Šalja.

Kako je naveo, „diskurs predsednika Vučića je da jedan deo Kosova postane deo Srbije“.

Potpredsednik Skupštine Kosova Džavit Haljiti izjavio je, s druge strane, da se o sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ni Priština ni Beograd neće mnogo pitati.

On je za KTV izjavio da će se pravno obavezujući sporazum postići tokom ove godine i to samo zahvaljujući velikom pritisku zapadne diplomatije.

„Imamo zvaničnu politiku SAD koja se izjasnila da bi želela i da će prihvatiti istorijski sporazum između Kosova i Srbije, ali da ne prihvataju bilo kakav sporazum. Balans znači da Srbija ima neke određene interese na Kosovu. Govorim na osnovu onoga što slušam po medijima Srbije, da bude postignut poseban status za crkve SPC na Kosovu“, kazao je Haljiti.

On kaže da se u medijima govori o prisajedinjenju četiri opštine sa severa Kosova Srbiji, onako kako se na Kosovu govori o ujedinjenju Preševske doline Kosovu.

Haljiti očekuje i da će se do konačnog sporazuma doći na jednom zajedničkom sastanku sa koga će se izaći sa potpisima na sporazumu.

Reagujući na suprostavljanje opozicije predlogu da se što pre postigne sporazum, Haljiti kaže da se „samo budale mogu suprotstaviti SAD“.

Izvor: Danas