Zabranjeni radovi na hidroelektrani u Rakiti: Inspekcija našla ogromne propuste

Zabranjeni radovi na hidroelektrani u Rakiti: Inspekcija našla ogromne propuste

Građevinska inspekcija zabranila je radove na izgradnji cevovoda za mini-hidroelektranu u Rakiti zbog nedostataka koje je opštinski građevinski inspektor pronašao prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora, objavile su danas Južne vesti.

Taj portal je objavio da su radovi stopirani jer je inspektor Vladan Savić 28. decembra na gradilištu pronašao nedostatke kao što su korodirane cevi, nepostojanje betonske i peščane obloge na delu cevovoda, te neizvršeno geodetsko snimanje terena.

“Izvršeni radovi i građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta – stoji u rešenju”, objavile su Južne vesti.

Šef gradilišta Igor Živković kazao je da je rešenje stiglo juče, da će postupati po njemu, ali će se žaliti drugostepenom organu jer smatraju da nema osnova za obustavu radova.

“Tog dana kada je inspektor bio u selu, nakon razgovora očekivali smo da će doneti ovakvo rešenje. Podlegao je pritisku meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine”, rekao je Živković.

Problem sa korozijom cevi je nastao, dodao je Živković, zbog toga što su predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana, tako da su u kontaktu sa vazduhom korodirale.

Nedavno je kamp prikolica koja je služila kao magacin izgorela je u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu u Rakiti, a Južne vesti podsećaju da je u selu Rakita u babušničkoj opštini bilo i tuče obezbeđenja i meštana, pronalaska bombe u selu, akcija vraćanja reke u korito, pobune meštana protiv izgradnje i konstantni protesti.

Zabranjeni radovi na hidroelektrani u Rakiti: Inspekcija našla ogromne propuste

Izvor: Kurir.rs/Beta