Tito dobija spomenik u Podgorici

Tito dobija spomenik u Podgorici

Bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito dobiće spomenik u Podgorici, odlučeno je na današnjoj sednici SO Glavnog grada.

Protiv predloga gradonačelnika Ivana Vukovića bili su odbornici DF-a i SNP-a.

Odbornici Demokrata napustili su sednicu lokalnog parlamenta pre nego što je počela rasprava o ovoj temi.

Oni su ranije saopštili su da su prvobitno poverovali da se radi o jednoj iskrenoj inicijativi, ali da sada smatraju da se iza svega krije još jedna politička igra DPS na kartu podela u Crnoj Gori.

Gradonačelnik Ivan Vuković, obrazlažući ovaj predlog, kazao je da nije u pitanju nikakva nostalgija, niti jugonostalgija.

“Radi se o adekvatnom odnosu o onome što su temeljne vrednosti crnogorskoga društva, koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a na žalost i sve više u Evropi. Mi smo dužni kao društvo da pošaljemo poruku i da kažemo da Crna Gora ostaje verna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo“, poručio je Vuković.

Odbornici DF-a su kazali da se podizanje spomenika Titu sad potencira da bi se u drugi plan stavili pravi problemi u glavnom gradu.

Advertisements

Oni su naveli da ne mogu da glasaju za podizanje spomenika Titu i zbog Golog otoka, ali i zato što je “on direktno odgovoran za bratoubilaštvo u Crnoj Gori, zato što je naredio bombardovanje Podgorice, kao i za slabljenje Srbije da bi Jugoslavija bila jača”.

Izvor: N1