TO JE SKANDALOZNO Makron odgovorio na kritike Moravjeckog zbog dijaloga sa Rusijom

Predsednik Francuske Emanuel Makron nazvao je skandaloznim izjave poljskog premijera Mateuša Moravjeckog u kojima je kritikovao francuskog lidera zbog dijaloga sa Rusijom.

– Te izjave su jednako neosnovane i skandalozne – izjavio je Makron za francusku televiziju “TF1”.

Moravjecki je kritikovao nekoliko evropskih lidera, uključujući Makrona, zbog navodno “malo toga postignutog” u dijalogu sa Moskvom.

On je vlasti u Moskvi nazvao “kriminalcima sa kojima ne pregovara niti razgovara”, a ruskog predsednika Vladimira Putina uporedio sa liderom nacističke Nemačke Adolfom Hitlerom.

– Preuzimam punu odgovornost za razgovore sa predsednikom Rusije u ime Francuske radi izbegavanja rata i izgradnje nove arhitekture za mir u Evropi pre nekoliko godina – istakao je Makron, uz napomenu da “nije naivan niti saučesnik kao drugi”.

Makron je optužio Moravjeckog, koji je poznati evroskeptik, da “igra ulogu političkog statiste” koji predstavlja stranku radikalne desnice i podržava desničarskog rivala predsednika Francuske Marin le Pen.

On je u više navrata obećao da će nastaviti razgovor sa Moskvom i da će poštovati Rusiju, ali je rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nazvao “istorijskom greškom”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *