TO JE SKANDALOZNO Makron odgovorio na kritike Moravjeckog zbog dijaloga sa Rusijom

Predsednik Francuske Emanuel Makron nazvao je skandaloznim izjave poljskog premijera Mateuša Moravjeckog u kojima je kritikovao francuskog lidera zbog dijaloga sa Rusijom.

– Te izjave su jednako neosnovane i skandalozne – izjavio je Makron za francusku televiziju “TF1”.

Moravjecki je kritikovao nekoliko evropskih lidera, uključujući Makrona, zbog navodno “malo toga postignutog” u dijalogu sa Moskvom.

On je vlasti u Moskvi nazvao “kriminalcima sa kojima ne pregovara niti razgovara”, a ruskog predsednika Vladimira Putina uporedio sa liderom nacističke Nemačke Adolfom Hitlerom.

– Preuzimam punu odgovornost za razgovore sa predsednikom Rusije u ime Francuske radi izbegavanja rata i izgradnje nove arhitekture za mir u Evropi pre nekoliko godina – istakao je Makron, uz napomenu da “nije naivan niti saučesnik kao drugi”.

Advertisements

Makron je optužio Moravjeckog, koji je poznati evroskeptik, da “igra ulogu političkog statiste” koji predstavlja stranku radikalne desnice i podržava desničarskog rivala predsednika Francuske Marin le Pen.

On je u više navrata obećao da će nastaviti razgovor sa Moskvom i da će poštovati Rusiju, ali je rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nazvao “istorijskom greškom”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *