Tramp preti Turskoj – Ankara uzvraća

Tramp preti Turskoj – Ankara uzvraća

Jasne reči američkog predsednika upućene Ankari: U slučaju napada na kurdske trupe na severu Sirije Turska mora računati sa teškim ekonomskim posledicama, rekao je Donald Tramp.

DODIK POZVAO SRBE U SAD DA GLASAJU ZA TRAMPOVE REPUBLIKANCE
Foto: Screenshot

Turska će biti „ekonomski uništena” ako napadne Kurde, napisao je na svom Tviter profilu američki predsednik Donald Tramp. „Takođe ne želim da Kurdi provociraju Tursku”, dodao je on u sledećem postu. Tramp je osim toga pisao i o stvaranju sigurnosne zone u krugu od 20 milja (oko 32 kilometra), ali nije naveo ništa više.

Nije trebalo dugo čekati na oštar odgovor iz Ankare. Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je upozorio SAD da ne staju na stranu terorista. Ibrahim Kalin je upozorio Trampa da strateško partnerstvo dve zemlje ne bi trebalo da bude opterećeno terorističkom propagandom. Kalin je osim toga rekao da će Turska nezavisno od Trampovih pretnji i dalje delovati protiv kurdskih Jedinica narodne odbrane (YPG) na severu Sirije. On je takođe rekao da za Tursku ne postoji razlika između YPG i Islamske države (IS).

Tramp je u decembru iznenađujuće najavio potpuno povlačenje američkih trupa iz Sirije. To oslabljuje poziciju kurdskih paravojnih formacija koje su se do sada u Siriji, uz američku podršku, borile protiv džihadističke „Islamske države”. Tramp je povlačenje američkih trupa obrazložio time da je „Islamska država” pobeđena. A ukoliko se IS ponovo formira, onda biti napadna i to iz jedne od obližnjih baza, rekao je Tramp.

Erdogan želi da „neutralizuje” YPG

Erdogan: Ujedinjene nacije postaju organizacija "poznata po neuspehu"
Screenshot

Kurdske Jedinice narodne odbrane (YPG) na severu Sirije strahuju da bi nakon povlačenja američkih trupa moglo doći do turskih napada. Vlada u Ankari smatra da su borci YPG-a teroristi i produžena ruka kurdske Radničke partije PKK. Erdogan je izjavio da želi da vrlo brzo deluje „kako bi neutralizovao ovu terorističku organizaciju na sirijskom terenu”.

S obzirom na Erdoganove pretnje protiv YPG Trampov savetnik za bezbednost, Džon Bolton je nedavno rekao da povlačenje američkih trupa zavisi od garancija Turske za sigurnost kurdskih paravojnih snaga. Prilikom posete Ankari prošle sedmice Bolton je međutim naišao na snažno odbijanje.

Tokom vikenda je turska vojska dodatno pojačala svoje trupe na granici sa severnosirijskom provincijom Idlib. Niko iz bezbednosnih krugova međutim nije želeo da kaže da li je to priprema za intervenciju na granici.

Izvor: DW