Tramp proglašava vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara

Tramp proglašava vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da će proglasiti vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tramp je u televizijskom obraćanju rekao da će iskoristiti izvršna ovlašćenja da zaobidje Kongres koji je odobrio znatno manje novca za zid nego što je on tražio, prenosi Asošiejted pres.

Šef Bele kuće je rekao da će potpisati deklaraciju o uvođenju vanrednog stanja kako bi zaštitio zemlju od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika, preko jugozapadne granice SAD, što je označio kao veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti, prenosi Njujork tajms.

Tramp će zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja moći da preusmeri na izgradnju zida 3,6 milijardi dolara namenjenih projektima izgradnje u vojsci, rekli su zvaničnici Bele kuće.

On će vanredna ovlašćenja iskoristiti i da prebaci 2,5 milijardi dolara iz programa borbe protiv narkotika i 600 miliona iz fonda ministarstva finansija.

Uz 1,375 milijardi dolara namenjenih za zaštitu granice predlogom zakona koji je sinoć usvojio Kongres, Tramp će ove godine imati oko osam milijardi dolara za izgradnju novih i popravke i zamenu postojećih barijera duž granice.

To je znatno više od 5,7 milijardi koliko je Kongres odbio da mu da.

Tramp proglašava vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara
Screenshot

Trampovu odluku da proglasi vanredno stanje na granici odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je reč o zloupotrebi moći.

Demokrate, koje u Predstavničkom domu Kongresa imaju većinu, planiraju da usvoje zakon kako bi blokirali Trampovu nameru.

Taj zakon bi mogao da bude usvojen i u Senatu ako ga podrži šest republikanskih senatora koji su kritikovali najnoviji potez predsednika SAD.

Takav ishod mogao bi da dovede do prvog veta koje je Tramp uložio u nešto više od dve godine mandata.

Advertisements

Ako strategija kongresmena ne zaustavi Trampa, pitanje će se najverovatnije naći pred sudom.

Beta