Turski zvaničnik: Nađen dokaz, Kašogi ubijen u konzulatu

Turski zvaničnik: Nađen dokaz, Kašogi ubijen u konzulatu

Visokopozicionirani policijski zvaničnik Turske rekao je za AP da je policija te zemlje pronašla dokaz unutar saudijskog konzulata koji potvrđuje da je novinar Vašington posta Džamal Kašogi ubijen u tom diplomatskom predstavništvu.

Turski zvaničnik: Nađen dokaz, Kašogi ubijen u konzulatu
Screenshot

Zvaničnik je želeo da ostane anoniman jer je istraga u toku.

Policija planira da uradi još jednu pretragu – ovoga puta rezidencije konzula koja se nalazi nedaleko od konzulata, rekao je ministar spoljnih poslova Turske.

CNN je ranije objavio da se Rijad priprema da prizna ubistvo, do kog je došlo greškom. Ovaj medij prenosi da su došli do podataka da je u planu bila otmica, ne i ubistvo novinara.

Američki državni sekretar Majk Pompeo doputovao je u Saudijsku Arabiju na sastanak s kraljem Salmanom zbog Kašogijevog nestanka. On se sastao i sa princem Mohamedom bin Salmanom. Pompeo se zahvalio saudijskom kralju zbog njegove posvećenosti tome da istraga o nestanku bude transparentna, a američki mediji primećuju da su zvaničnici, tokom susreta, bili nasmejani.

S druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su u konzulatu postojali određeni toksični materijali koji su očišćeni, prenosi RT. Na video snimku do kog je došla policija, videli su se i ljudi koji su dolazili s krpama i kantama, što je probudilo sumnje o ubistvu.

Takođe, nakon nestanka novinara, na snimcima sa nadzornih kamera viđena su diplomatska vozila koja su dovožena do rezidencije konzula.

Izvor: N1