Tužilaštvo identifikovalo još osam lica za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Tužilaštvo identifikovalo još osam lica za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Specijalno državno tužilaštvo je proširilo istragu u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

Tužilaštvo je identifikovalo osam stranih državljana, pripadnika kriminalne organizacije koji su nasilno pokušali da uđu u crnogorsku Skupštinu.

Ovi strani državljani važe za bliske saradnike bivšeg operativca američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džozefa Asada koji je odbio da svedoči u slučaju pokušaja terorizma, preneo je RSE.

Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Asad je nekoliko puta od kraja leta do 16. oktobra 2016. dolazio u Crnu Goru i koordinirao je ekipom stručnjaka koje je angažovao.

„Specijalno državno tužilaštvo obaveštava da je ispitujući delovanje kriminalne organizacije čiji pripadnici su izvršili krivično delo terorizam u pokušaju, u vezi sa krivično pravnim događajem pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore za vreme parlamentarnih izbora u oktobru 2016.godine, identifikovalo još osam lica pripadnika iste kriminalne organizacije“, saopšteno je iz Tužilaštva.

Dalje se navodi da je u skladu sa prikupljenim dokazima doneta naredba o proširenju istrage protiv stranih državljana L.C., J.J.D.P, R.S.R., J.M., Y.F., M.C., R.K.Y.A.B. i R.K.Y.A. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina, lideri Demokratskog fronta DF Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF, dok se postupak protiv prevodioca DF Ananija Nikića vodi posebno.

Tužilaštvo identifikovalo još osam lica za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Fonet