Tužilaštvo Makedonije istražuje da li je Ivanov prekršio Ustav

Tužilaštvo Makedonije istražuje da li je Ivanov prekršio Ustav

Makedonsko državno tužilaštvo pokrenulo je predistražni postupak protiv predsednika Makedonije Đorđa Ivanova po anonimnoj krivičnoj prijavi da je prekršio zakon nepotpisivanjem dogovora sa Grčkom i Zakona o jezicima.

Screenshot

Tom tužilaštvu su podnete dve anonimne krivične prijave protiv Ivanova zbog toga što, suprotno odredbama Ustava, nije potpisao zakon o proširivanju upotrebe albanskog jezika i dogovor o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena, iako su oba dokumenta izglasana u Parlamentu Makedonije.

Državno tužilaštvo je saopštilo da je je predistraga pokrenuta po dve krivične prijave i da su od parlamenta Makedonije i Kabineta predsednika Republike Makedonije zatraženi podaci i informancije o tome kada su poslanici doneli te dokumete i da li i iz kojeg razloga ih predsednik nije potpisao.

Ivanov je prvo početkom godine odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu Zakona o upotrebi jezika sa obrazloženjem da mu to ne dozvoljavaju savest i Ustav. Nakon toga je odbio da potpiše ratifikaciju dogovora iz Prespe o rešavanju spora oko imena Makedonija, uz objašnjenje da ne prihvata promenu Ustava radi promene imena države u Severna Makedonija i da je taj dokument protiv makedonskih državnih i nacionalnih interesa.

Advertisements

Izvor: Radio Slobodna Evropa