U Beogradu sutra novi protest Jedan od pet miliona, govore Čupić i Ivošević

U Beogradu sutra novi protest Jedan od pet miliona, govore Čupić i Ivošević

Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom “Jedan od pet miliona” održaće se sutra u Beogradu u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a na skupu će govoriti profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Šesti protest "Jedan od pet miliona": Nama je snežna bela subota. Njima ide crni petak! (VIDEO)
Screenshot

Posle govora okupljeni će poći u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Podršku građanima koji protestuju uputila je akademska zajednica. Prvo su to učinili nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, a potom Fakulteta političkih nauka u Beogradu, pa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union.

Podršku protestu su najavile i organizacije levog bloka čiji su se članovi verbalno sukobili sa jednim od lidera Saveza za Srbiju Draganom Đilasom na prethodnoj šetnji. Oni su najavili da će se okupiti pola sata pre protesta na raskrsnici Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika GI SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učinit da promene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati ne vlast, već servis građana.

“Hoćemo dogovor ne da neko ponovo bude vlast, hoćemo plan kako ćete napraviti sistem da se ovo zlo nikada ne ponovi i da niko nikada ne dođe u priliku i pomisli da može da radi ovo što sada ovi rade. Da nam se predstavi jasan plan zdrave državne uprave. Da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo i smenimo ako ne budete valjali”, navedeno je u zahtevu opoziciji.

Protesti se od skoro petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i drugih.

Advertisements

Beta