U Hrvatskoj otkriveni crteži stari 30.000 godina

U Hrvatskoj otkriveni crteži stari 30.000 godina

Pećinski crteži, stari preko 30.000 godina, otkriveni su u Romualdovoj pećini u Istri.

Međunarodni naučni tim otkrio je da u Romualdovoj pećini u Limskom kanalu u Istri postoje sitni, ali očuvani praistorijski crteži iz perioda paleolita, stari više od 30.000 godina, na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure.

To je objavljeno u aprilskom broju jednog od najuglednijih svetskih arheoloških časopisa “Antiquity”, a dva hrvatska naučnika, Darko Komšo iz Arheološkog muzeja Istre i Ivor Karavanić sa Odseka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koautori su tog članka.

Advertisements

“To je jedan fenomen koji je koncentrisan u jugozapadnoj Francuskoj i severnoj Španiji. Reč je o prapočecima ljudske umetnosti i prvim crtežima koje su ljudi radili. Najstariji crteži su stari oko 30 hiljada godina. Osim na područjima koje sam spomenuo, gotovo da takvih slika nema na celom svetu. Tek ima nekoliko razbacanih lokaliteta u Rusiji i Rumuniji. To je prvi nalaz tog tipa u Hrvatskoj i drugi na Balkanu. Ovo otkriće stavlja Hrvatsku na globalnu kartu lokaliteta s pećinskim slikarstvom i daje Hrvatskoj jednu dodatnu vrednost. To je naša Altamira”, kazao je Komšo.

U Hrvatskoj otkriveni crteži stari 30.000 godina

Autor: Jutarnji.hr, Izvor: 021

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *