U Hrvatskoj otkriveni nastavnici sa lažnim diplomama

U Hrvatskoj otkriveni nastavnici sa lažnim diplomama

Filozofski fakultet iz Zagreba među 280 diploma koje su im direktori osnovnih i srednjih škola poslali na proveru pronašao je tri lažne diplome.

To je potvrđeno Ministarstvu nauke i obrazovanja Hrvatske, a među lažnim diplomama jedna je zaposlenog u osnovnoj i dve zaposlenih u srednjim školama.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu (FFZG) Vesna Vlahović Štetić rekla je HINI da ne misli da je bilo ko od zaposlenih na fakultetu bio uključen u falsifikovanje diploma i da ima potpuno poverenje u zaposlene, a rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras da su univerzitetske diplome verodostojne.

“Mi smo užasnuti da smo na 280 diploma našli 3 krivotvorene i da su ti koji predaju u školama potpuno nekompetentni”, komentarisala je danas Vlahović Štefić za Hinu i dodala da je reč o krivičnom delu.

Ona je kazala da ima potpuno poverenje u svoje zaposlene, s obzirom na izgled lažnih diploma, na kojima nema onog čega bi trebalo da bude, a ima viška informacija, različiti su žigovi i fontovi slova.

“Neko ko je na fakultetu i kome bi to bilo dostupno, ne bi te diplome falsifikovao ovako kako su one falsifikovane”, rekla je Vlahović Štetić, prenosi agencija.

Ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak danas je kazala kako će prevaranti dobiti momentalni otkaz i da će ih ministarstvo prijaviti državnom tužilaštvu.

Ona nije rekla o kojim se školama radi, već samo da su dve u Slavoniji i jedna na ostrvu.

Ministarstvo nauke i obrazovanja je osnovnim i srednjim školama kao i agencijama u obrazovanju dalo rok od godinu dana da provere diplome oko 90.000 zaposlenih. Vanredni postupak provere pokrenut je nakon što je sredinom januara otkriveno da u samom Ministarstvu jedna zaposlena ima falsifikovanu diplomu Sveučilišta u Zagrebu.

U Hrvatskoj otkriveni nastavnici sa lažnim diplomama

Tanjug