U jeku pandemije 600 mladih iz BiH otputovalo u Istanbul (VIDEO/FOTO)

U jeku pandemije 600 mladih iz BiH otputovalo u Istanbul VIDEO/FOTO

Uprkos povećanju broja zaraženih koronavirusom iz svih krajeva BiH gotovo 600 učesnika studentskog pohoda autobusima krenulo za Istanbul, prenosi Kliks.ba.

Na put dug više od 1.100 kilometara u jednom smeru mladi su se odlučili uprkos koronavirusu i tome što će mnogo vremena provesti u zatvorenom prostoru okruženi desetinama kolega.

Autobusi su krenuli iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Banje Luke, Doboja, Kaknja i Visokog, prenosi Kliks.

Jedan od organizatora Studentskih pohoda Ahmed Nurković uoči polaska iz Sarajeva rekao je da je ovo 10. tradicionalni pohod u Istanbul i da je ove godine znatno manji broj učesnika nego ranije.

“Prošle godine nas je išlo 2.500. Zbog korone i svega, turizam je sada pao. Mi smo skupili oko 600 učesnika koji su spremni da putuju i u ovo vrijeme”, kaže Nurković.

Na pitanje kako će se poštovati osnovne epidemiološke mere tokom dugog putovanja, Nurković kaže da su se organizatori potrudili da ispune sve preporuke kriznog štaba.

Advertisements

Šest stotina mladih na ovom putovanju će boraviti u narednih sedam dana. Kao što je kazao jedan od organizatora, rizik od obolevanja postoji. No posebno će biti rizičan određeni period po povratku u BiH i mogućnost širenja tzv. uvoznog virusa, s obzirom da su mladi označeni kao najčešći prenosioci, prenosi Kliks.

Izvor: Klix.ba, B92

Pročitajte još:

Radmilović: Kosovo je kao retardirano dete koje državnici vode sa sobom kad prosjače, i kao srpski Novi zavet koji niko drugi nema

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *