U nedelju predsednički izbori u Severnoj Makedoniji

U ponoć počinje predizborna tišina na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji koji će biti održani u nedelju 21. aprila. Kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski, kao i kandidat opozicionog VMRO-DPMNE završiće danas svoju izbornu kampanju na mitinzima, dok je kandidat albanskih opozicionih partija BESA i Alijansa za Albance Blerim Reka juče zaokružio svoju izbornu kampanju na centralnom mitingu u Tetovu.

Stevo Pendarovski će završiti svoju kampanju na zapadu zemlje u Strugi i Ohridu, gde će imati susrete s gradjanima u Debarcu, Vevčanima i Labuništu, dok će kandidatkinja najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova biti na istoku, u Štipu i Probištipu.

Ovo je, inače, prvi izborni ciklus u zemlji nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma sa Grčkom odnosno i nakon promene imena u Republika Severna Makedonija.

U nedelju predsednički izbori u Severnoj Makedoniji
Foto: Pixabay

Ujedinjena albanska i makedonska stranka

Novo ime, međutim, nije bilo glavna tema predizbonih kampanja kandidata, iako se to očekivalo, pa tako čak ni najveći protivnici novog imena države, VMRO-DPMNE, nisu jasno precizirali šta će menjati po tom pitanju, dok je njihova kandidatkinja Gordana Siljanovska-Davkova u jednom intervjuu rekla da ukoliko pobedi na izborima sigurno neće prvo da se bavi revidiranjem Prespanskog sporazuma i novim imenom države.

Takođe, na ovim izborima, po prvi put u istoriji nezavisne Severne Makedonije, najveća makedonska i najveća albanska stranka nastupaju sa zajedničkim kandidatom.

Ono što najviše zabrinjava političare jeste dostizanje ustavnog cenzusa za prihvatanje izbornih rezultata. Prema makedonskom ustavu, da bi predsednički kandidat uspeo da pobedi u prvom krugu izbora mora da osvoji 50 odsto plus jednog glasača od ukupno upisanih birača u biračkom spisku.

Cenzus i dalje upitan

U slučaju da ne bude izabran kandidat u prvom krugu izbora, u drugom krugu pobedjuje kandidat sa najviše osvojenih glasova, pod uslovom da je izlaznost najmanje 40 odsto.

Advertisements

Tim povodom juče je i ministarka pravde Severne Makedonije Renata Deskosa rekla da postoji opasnost da ne bude postignut cenzus u drugom krugu izbora, te da će se u tom slučaju ili da se pristupi promeni Ustava kako bi se “izbrisao” cenzus u drugom krugu izbora, ili će biti usvojen novi ustavni amandman po kome bi se predsednik birao u Sobranju.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *