U Novom Sadu obeležena stogodišnjica priključenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji

U Novom Sadu obeležena stogodišnjica priključenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji

– Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji je esencija i sublimacija velikog narodnog puta i najveća tekovina istorije Srbije u poslednja dva veka uz oslobodilačke ustanke protiv Turaka, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na akademiji u Srpskom narodnom pozorištu na kojoj je obeležena stogodišnjica Velike narodne skupštine na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Piše: R.Balać

Vučić je rekao da Vojvodina nikada neće nikome pripadati nego Srbiji, koja ima čvrst koren u Vojvodini I poručio:

-Srbiju nikada niko nije uspeo da pokori, pa neće ni danas.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je odlukom Velike narodne skupštine pre sdto godina promenjen tok istorije I ostvaren san o srpskom jedinstvu.

On je ocenio da je Vojvodina u okviru Srbije doživela neviđeni prosperitet I izrazio uverenje da će napredak biti nastavljen.

Vučić je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem na Trgu republike otkrio spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, podsetivši da je odluka o podizanju spomenika “kralju oslobodiocu” doneta još 1934. godine. On je kazao da se time odaje priznanje I vraća veliki dug prema kralju koji je zajedno sa vojskom I narodom prošao albansku golgotu.

Tom činu prisustvovalo je nekoliko hiljada građana, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predstavnici republičke I pokrajinske vlasti.

U Novom Sadu obeležena stogodišnjica priključenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji
Foto: AP Vojvodina

Proslava velikog jubileja počela je otvaranjem Muzeja prisajedinjenja, u centru grada otvorena je multimedijalne izložba o događajima I ličnostima koji su obeležili Prvi svetski rat, stradanje I oslobođenje Srbije.

Nevladina organizacija Vojvođanski klub saopštila je da stotu godišnjicu priključenja Vojvodine Srbiji vlasti obeležavaju uz “falsifikate, lažnu istoriju i mitove”, među kojima je i reč “prisajedinjenje”.

“Prisajedinjenje se nikada nije desilo. Priključenje jeste. Zato što se u dokumentu o priključenju Vojvodine Srbiji, ni na jednom mestu ne koristi pojam ‘prisajedinjenje’, već ‘priključenje’. Aktuelna vlast, zarad veće uverljivosti svoje predstave, koristi arhaizam, koji se ni pre sto godina nije koristio”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Kovačici, Baloj Crkvi, Vršcu, Srbobranu, Vrbasu, Novom Bečeju I Kikindi organizacija Mlada Vojvodina izlepila je proteklih dana plakate na kojima piše „Posle 100 godina i Hongkong je rekao doviđenja“.

Hongkong je 99 godina bio kolonija Velike Britanije, nakon čega se 1997. godine vratio u okvir Kine, kao specijalni administrativni region.

Advertisements

Srbi i Mađari nikad bliži

Mađarska je mnogo izgubila u Prvom svetskom ratu, istakao je Vučić, ali I ocenio da to nije pokvarilo odnose dva naroda.

– Srbi ii Mađari nikada nisu bili bliži, naglasio je Vučić, rekavši da Srbija ima velike prijatelje u predsedniku Pokrajinske skupštine Ištvanu Pastoru i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Dodik: Ja sam Srbin iz RS,a ne bosanski Srbin

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik podsetio je da je na “Aranđelovdan dan 1918. Srpska vojska oslobodila Banja Luku I da je tada doneta odluka o priključenju tog kraja Srbiji”.

-Ta odluka nije realizovana. Žao mi je što I mi nismo učestvovali u tom poduhvatu”, rekao je Dodik kazavši da ga vređa kada ga nazivaju bosanskim Srbinom, jer je on Srbin iz Republike srpske, a ne bosanski Srbin.

Izvor: Danas