U SAD optužuju da film o Nilu Armstrongu nije dovoljno patriotski

U SAD optužuju da film o Nilu Armstrongu nije dovoljno patriotski

Film “Prvi čovek” o Nilu Armstrongu i misiji Apolo, 11 optužuju u Sjedinjenim Državama da nije dovoljno patriotski, jer u njemu nije prikazano kako astronaut, koga glumi Rajan Gosling, postavlja američku zastavu na Mesecu.

Marko Rubio, kandidat Republikanaca na unutarpartijskim izborima 2016. predvodio je napade na film koji će 12. oktobra početi da se prikazuje u SAD.

“To je prava ludost”, napisao je u senator Floride na Tviteru, komentarišući izostanak tog prizora kada se zastava postavlja na Mesec.

“I to se čini upravo danas, kada naš narod treba osvestiti šta možemo da postignemo kada smo jedinstveni”.

“Amerikanci su finansirali tu misiju (Apollo 11), u njoj su korišćene rakete koje su proizveli Amerikanci, s američkom tehnologijom i s američkim astronautima. To nije bila misija Ujedinjenih nacija”.

Sinovi Nila Armnstronga, Rik i Mark odmah su reagovali na polemiku, objavivši saopštenje s Džejmsom Hansenom, autorom knjige “Prvi čovek” (“First man”) po kojoj je snimljen film. U njemu ističu da je to “ljudska i univerzalna priča”, koja sigurno “nema ništa protivameričko, naprotiv”.

U SAD optužuju da film o Nilu Armstrongu nije dovoljno patriotski
Foto: HO / NASA / AFP

I reditelj Dejmijen Šazel je stao u obranu svog filma, kojim je otvoren festival u Veneciji:

“U Prvom čoveku sam pokazao američku zastavu na površini Meseca, a sam trenutak postavljanja deo je nekih događaja u misiji Apollo 11 na kojima se nisam hteo zaustavljati. Ako me pitate je li to bila politička poruka, moj je odgovor: nije”, dodao je Šazel u saopštenju.

Advertisements

Izvor: N1