Venecuela i dalje u mraku, sukobi na demonstracijama

Opozicioni aktivisti i pripadnici policije i vojske sukobili su se u Karakasu, neposredno pred početak skupa protiv predsednika Nikolasa Madura.

Protest se održava u vreme kada je veći deo Venecuele već treći dan bez struje.

Više desetina učesnika demonstracija, koje organizuje opozicija, pokušalo je da prošeta avenijom u Karakasu, ali ih je policija pomerila na trotoar, posle čega su oni počeli da viču na policajce i gurali njihove štitove.

Jedna žena poprskana je biber sprejom, javila je lokalna televizija.

U Karakasu se danas održavaju i demonstracije pristalica predsednika Madura, nakon što je vladajuća Ujedinjena socijalistička stranka Venecuele pozvala na kontraproteste protiv imperijalizma SAD, koje su Madurovoj vladi uvele sankcije na naftu u pokušaju da je odseku od njenih izvora finansiranja.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u Karakasu na maršu kako bi osudili pritisak koji SAD vrše na Venecuelu, za koji predsednik tvrdi da je uzrok ekonomske situacije u kojoj se nalazi zemlja.

Uoči okupljanja dve suprotstavljene strane, pripadnici bezbednosnih snaga Venecuele raspoređeni su u velikom broju širom Karakasa.

Policijske jedinice i članovi Nacionalne garde, koji su raspoređeni na pojedinima raskrsnicama u prestonici Venecuele, nose kacige, štitove i opremu za borbu protiv eventualnih sukoba u gradu.

Prethodno je najavljeno da će lider opozicije Huan Gvaido, koji je optužio vlast Venecuele za nestanak struje, predvoditi skup u Karakasu, koji se organizuje kako bi se nastavilo s vršenjem pritiska na Madura da napusti funkciju predsednika u vreme kada dolazi do naizmeničnog uključenja struje.

“Pozivam narod Venecuele da demonstrira na ulicama protiv korumpiranog i nesposobnog uzurpatorskog režima, koji je ostavio našu zemlju u mraku”, naveo je Gvaido na svom nalogu na Tviteru.

U većini zemlje ni danas nema struje, uključujući u predsedničkoj palati Miraflores, gde su uključeni rezervni generatori, javlja Rojters pozivajući se na svedoke.

Struja se, s vremena na vreme, jutros pojavljivala u delovima Karakasa, ali je većina zemlje i dalje u mraku.

Veliki deo Venecuele pre tri dana je pogođen nestankom struje, čiji je uzrok, kako navode vlasti, “sabotaža” na najvećoj hidrocentrali u zemlji.

Maduro je za incident optužio “američki imperijalizam”, a Gvaido vlast Venecuele.

Gvaido je rekao da ne veruje da je došlo do sabotaže, već da je pravi razlog “loše stanje mreže u državi” i korupcija na tom polju.

Izvor: B92