Verko izvisio – Radomir ostaje gradonačelnik Kragujevca

Stevanovićevo staro odelo

Višemesečna šumadijska politička sapunica, vezana za navodnu promenu vlasti u Kragujevcu i povratak bivšeg gradonačelnika tog grada i lidera Zajedno za Šumadiju (ZZŠ), Veroljuba Stevanovića, na gradonačelničku funkciji, i to uz pomoć predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića, okončana je onako kako su ozbiljniji poznavaoci (ne)prilika na domaćoj političkoj sceni to i očekivali.

Piše: Z. Radovanović

Završena je Vučićevom manipulacijom, odnosno bez promene vlasti i povratka Stevanovića na vlast uz pomoć vrha SNS.

Stevanović nije ostao bez šansi da se vrati na vlast, ali će morati da sačeka još godinu i kusur dana, to jest proleće naredne godine, kada budu raspisani novi lokalni izbori u Srbiji. Na te izbore, Stevanovićeva politička organizacija Zajedno za Šumadiju će, kako prenosi portal Glas Šumadije, najverovatnije da izađe samostalno. Uoči minulog vikenda rukovodstvo ZZŠ je, doznaje Danas, odlučilo da počne pripreme za predstojeće izbore, na koje neće izići u koaliciji sa SPO i LDP, sa kojima je trebalo da se, u saradnji sa Vučićem i SNS, vrati na vlast.

Podsetimo da se po šumadijskim političkim kuloarima negde od leta 2018. špekulisalo o „skorašnjoj promeni vlasti u Kragujevcu“ i Stevanovićevom povratku na funkciju gradonačelnika. Prema tim špekulacijama, do rečene promene vlasti u Kragujevcu najpre je trebalo da dođe lane sredinom septembra. O povratku Stevanovića na vlast još intenzivnije počelo je da se govori početkom godine, kada je novi politički „Dan D“ bio predviđen za sredinu januara, a zatim je stigla nova „pouzdana informacija“, prema kojoj je IO SNS trebalo nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, u prvoj polovini januara, da naloži smenu aktuelnog gradonačelnika Radomira Nikolića, sina nekadašnjeg predsednika Srbije i osnivača SNS Tomislava Nikolića, sa mesta gradonačelnika Kragujevca. Po toj kalkulaciji, ili bolje rečeno špekulaciji, novu vlast u Kragujevcu bi činila koalicija SNS i ZZŠ, SPS, LDP, SPO i još neke političke organizacije, a sa Stevanovićem, kao novim gradonačelnikom, bila bi formirana oko Svetoga Save. Kad je prošao i Sveti Sava, novi rok za promenu vlasti bio je 5. februar, posle njega, kraj februara, zatim 5. mart…

Istovremeno, Stevanović je za javnost uporno pokušavao da demantuje kontakte sa vrhom SNS povodom promeni vlasti u Kragujevcu, iako se ovde pouzdano znalo da je sa Vučićem najmanje dva puta razgovarao o realizaciji 24 projekta, što je bio njegov uslov za koaliciju sa SNS-om i povratak na funkciju. Uslov SNS za promenu vlasti u Kragujevcu bio je da on na lokalnim izborima bude na listi koja će nosi ime Aleksandra Vučića.

Mišljenja šumadijske političke javnosti s ovim u vezi uveliko su bila podeljena, ali je preovlađivao stav da su priče o povratku Stevanovića samo špekulacije. On po ovom mišljenju Vučiću jeste bio potreban, ali samo za „anesteziranje“ šumadijske političke scene. Međutim, ovdašnja javnost, sudeći po broju učesnika i energiji na a protestima na kragujevačkim ulicama, nikako nije anestezirana pomenutim Vučićevim manipulacijama, ali jeste, i to u dobroj meri, anesteziran sam Stevanović. Bivši gradonačelnik Kragujevca ne učestvuje na tim protestima, a sada mu je već i kasno da se u njih uključi. Umesto novog gradonačelničkog odela, naprednjaci su mu smestili staro i providno.

Pripremali se za povratak na vlast

Verujući da su se „dogovorili“ sa naprednjacima, Stevanović i njegovi saradnici u ZZŠ, doskora su se najozbiljnije pripremali za povratak na vlast, o čemu svedoče i projekti u čijoj su izradi učestvovali i pojedini bivši direktori vodećih kragujevačkih javnih preduzeća, a koji su trebali da budu realizovani uz obećanu Vučićevu podršku. Podsetimo i to da je Stevanović kontakte i saradnju sa Vučićem i ljudima iz vrha SNS koji su mu pre četiri i po godine brutalno oteli vlast, pravdao tezom da država i njeni zvaničnici jednostavno moraju da pomognu da Kragujevac, kao jedan od najznačajnijih gradova u Srbiji, da izađe iz krize i beznađa u koje je zapao dolaskom mlađeg Nikolića na mesto gradonačelnika.

Izvor: Danas