Vikiliks: Makedonija još 2008. pristala na novo ime!

Vikiliks: Makedonija još 2008. pristala na novo ime!

Dosad tajni, dokument s “Vikiliksa” iz 2008. godine otkriva da je Makedonija pristala da promeni ime države u Republika Severna Makedonija, pišu grčki mediji.

Dokument pod nazivom “Ono što je potrebno da Makedonci reše spor oko imena” datiran je na 29. jul 2008. godine i sačuvao ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Žilijen Milovanović.

Prema tom spisu, Makedonija je bila voljna da prihvati ime Republika Severna Makedonija još 2008. godine, pod uslovom da to uključuje priznavanje “makedonskog” jezika i nacionalnosti.

“Ambasada SAD u Skoplju ocenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Severna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama”, navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji

Dodaje se da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridev “makedonski”, ali da s tim treba taktički postupati – možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN koji neće biti predmet odobravanja grčke strane.

Crvena linija je, zaključuje se u spisu, da je Makedoniji potrebna garancija da će njihov jezik, nacionalnost i ostalo nastaviti da se nazivaju “makedonski” a ne “severno-makedonski”.

Dokument američke ambasade pokazuje da se pregovarački ciljevi Makedonije u protekloj deceniji nisu mnogo promenili i da su u određenoj meri postignuti u dogovoru sa Grčkom u junu ove godine, navode grčki mediji.

Advertisements

Izvor: B92