Više od 600 nestalih u požarima u Kaliforniji

Više od 600 nestalih u požarima u Kaliforniji

Broj nestalih u požarima koji bukte na severu Kalifornije skočio je na više od 600 i pronađeno je još sedam tela žrtava, saopštile su lokalne vlasti.

Više od 600 nestalih u požarima u Kaliforniji
Foto: AP

Lista nestalih lica je udvostručena u četvrtak u odnosu na ranije tokom istog dana. Požar „Kemp“, koji je najsmrtonosniji i najintenzivniji u američkoj državi, odneo je 63 života i uništio gotovo 12.000 zgrada. U požaru „Vulsi“, dalje ka jugu, život je izgubilo još troje ljudi. Američki predsednik Donald Tramp će danas otići u Kaliforniju da proceni štetu i sastane se sa ljudima pogođenim požarom. Širom države se s vatrenom stihijom trenutno bori oko 9.400 vatrogasaca. Požar „Kemp“, koji je buknuo pre osam dana, brzo se raširio na severu, zbog čega su stanovnici imali malo vremena da se evakuišu.

Zvanična lista nestalih se udvostručila u četvrtak, odnosno, broj nestalih je sa 300 skočio na 631. Šerif okruga Bjut Kori Honea je na brifingu s novinarima rekao da je razlog za to taj što su istražitelji proverili svoje informacije, uključujući pozive za hitne intervencije koji su upućeni od 8. novembra kada je buknuo požar „Kemp“. „Želim da shvatite da je haos s kojim se borimo strašan. Ako pogledate listu i ugledate svoje ime na njoj ili ime prijatelja ili svojih najbližih, molim vas da nas obavestite“, rekao je Honea, naglašavajući da će broj nestalih najverovatnije varirati.

Vatrogasna služba Kalifornije je saopštila da je obuzdala oko 40 odsto požara „Kemp“. Zvaničnici su procenili da ne treba očekivati da se požar, koji je uništio površinu od 56.600 hektara, u potpunosti obuzda do kraja meseca.

Vatrogasci se bore s požarima i na drugim frontovima. U okrugu Ventura u blizini Los Anđelesa obuzdano je 62 odsto požara „Vulsi“, koji je zahvatio više od 4.000 hektara. Manji požar „Hil“ takođe u okrugu Ventura je gotovo ugašen, a požar „Kontra Kosta“ u blizini San Franciska je obuzdan 60 odsto.

Najgore pogođen je grad Paradajs. Zvaničnici kažu da je potrebno da se izgradi ispočetka, za šta će biti potrebne godine. Brok Long, administrator Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (Fema), rekao je da šteta u Paradajsu predstavlja „jednu od najgorih katastrofa“ koje je do sada video. Vojne snage pomažu timovima forenzičara i psima koji iskopavaju tela žrtava. Zvaničnici su upozorili da bi potraga mogla da traje nedeljama. Zvaničnici još nisu potvrdili šta je uzrok požara, a istraga i dalje traje.

Izvor: Danas