Vlada Kosova povećala taksu na uvoz proizvoda iz Srbije sa 10 na 100 odsto

Vlada Kosova povećala taksu na uvoz proizvoda iz Srbije sa 10 na 100 odsto

Vlada Kosova usvojila je danas, na predlog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje, odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto.

Vlada Kosova povećala taksu na uvoz proizvoda iz Srbije sa 10 na 100 odsto

Portal koha.net je preneo da je Šaljin predlog podržao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj i da je Vlada Kosova odluku usvojila većinom glasova.

Portal je preneo da je Haradinaj rekao da između Kosova i Srbije već izvesno vreme ne funkcioniše sporazum CEFTA.

“Budući da je tako, ja podržavam ovaj predlog”, kazao je Haradinaj na sednici Vlade Kosova.

U obrazloženju predloga odluke o povećanju taksi na 100 odsto, ministar trgovine i industrije Kosova je rekao da je imao u vidu analize odeljenja za trgovinu u tom resoru.

“Kosovski proizvođači se susreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Srpske vlasti ne priznaju analize kosovskih proizvođača i zahtevaju ponovnu procenu kosovskih proizvoda. I pitanje tranzita i dalje ostaje ozbiljna smetnja za kosovske kompanije dok uvoze ili izvoze u zemlje EU i prolaze kroz teritoriju Srbije”, kazao je Šalja.

On je naveo i da i BiH ima iste trgovinske barijere prema Kosovu kao i Srbija.

“Trgovinska razmena između Kosova i BiH jasno pokazuje da se povećava uvoz u odnosu na izvoz kosovskih roba. Istovremeno kosovske kompanije ne mogu da budu deo ponuda u javnim ponudama u Srbiji. Sa druge strane ima preko sto javnih ponuda koje su kompanije iz Srbije dobile na Kosovu”, rekao je ministar.

Šalja je dodao da “niko ne može zahtevati da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu a da zabrani prodaju kosovskih proizvoda na svom tržištu”.

“To je recipročan odnos koje mi zahtevamo. Upravo polazeći od toga, tražim da prihvatite predlog koji ste dobili”, kazao je Šalja.

Vlada Kosova je pre dve nedelje uvela taksu od 10 odsto za proizvode iz Srbije i BiH koji se uvoze na Kosovo.

Vlade Srbije i BiH osudile su tu odluku o povećanju taksi, dok je Evropska unija zatražila poštovanje sporazuma CEFTA. Predsednik Srbije Aleksandar Vući je rekao nema nastavka dijaloga Beograda i Prištine dok kosovske vlasti ne povuku odluku o taksama.

Vlada Kosova o prenosu društvene imovine opštinama

Vlada Kosova danas je privremeno suspendovala odluku o prenosu društvene imovine opštinama, posle zahteva koji je kabinet predsednika Kosova dostavio Ustavnom sudu na procenu ustavnosti te odluke.
“Predlažem da se privremeno suspenduju sve odluke dok se na Ustavnom sudu ne odluči o zahtevu predsednika”, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na današnjoj sednici Vlade Kosova.

On je rekao da nisu suspendovane odluke o posebnoj industrijskoj zoni, parku u Prizrenu, američkoj ekonomskoj zoni u Đakovici i ona o davanju imovine za izgradnju ambasade Nemačke.

Pravna kancelarija predsednika Kosova je od Ustavnog suda zatražila ocenu ustavnosti odluke Vlade da se trideset opština, među kojima su i opštine sa srpskom većinom, Severna Mitrovica, Klokot i Ranilug, dodeli imovina društvenih preduzeća koja je bila u procesu privatizacije.

Ta kancelarija je zatražila tumačenje člana 92 i 94 Ustava Kosova.

Kabinet predsednika Kosova zahtevao je da se, u skladu sa Ustavom, zakonom regulišu sve vrste svojine u koji bi se uredilo i pitanje nepokretne imovine Kosova.

U argumentima koje navodi kancelarija predsednika Kosova se ocenjuje da je, na osnovu trenutnog važećeg zakona za vraćanje imovine ili povlaćenje iz procesa privatizacije, nadležna Agencija za privatizaciju Kosova i da opštine svoje zahteve treba da upute toj agenciji.

Zatraženo je i da Ustavni sud razjasni slučajeve kada nema procedura ili se ne poštuju one koje su na snazi.

Vlada Kosova dodelila fudbalskoj reprezentaciji 500.000 evra za nastavak takmičenja u Ligi nacija

Vlada Kosova je na današnjoj sednici dodelila 500.000 evra kosovskoj fudbalskoj reprezentaciji za potrebe priprema za nastavak takmičenja u Ligi nacija.
Sredstva su dodeljena na predlog ministra kulture, omladine i sporta Kujtima Šalje.

Advertisements

Fudbaleri Kosova pobedili su juče Azerbejdžan 4-0 u poslednjem kolu prvog dela takmičenja u Ligi nacija, čime su osvojili prvo mesto u trećoj D grupi i plasirali se u C grupu.
U nastavku tog takmičenja, kosovski fudbaleri igraće protiv Makedonije u Skoplju.

Vlada Kosova povećala taksu na uvoz proizvoda iz Srbije sa 10 na 100 odsto

Izvor: Beta