Vlast opet slagala: Bez rasprave o zakonu o “nestalim bebama”

Vlast opet slagala: Bez rasprave o zakonu o “nestalim bebama”
Još jedna sednica skupštinskog Odbora za pravosuđe održana bez rasprave o zakonu, roditelji nezadovoljni

Vlast opet prekršila obećanje o „nestalim bebama“

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine Srbije održao je juče još jednu sednicu bez rasprave o zakonu o „nestalim bebama“, iako je predstavnicima Saveta Evrope obećano da će se ta tema naći na prvom prolećnom zasedanju Skupštine.

Članovi skupštinskog Odbora za pravosuđe sastali su se u ponedeljak i razmotrili pravilnike o sistematizaciji u službi Agencije za borbu protiv korupcije i službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Na dnevnom redu nije bilo Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, koji je po presudi Evropskog suda za ljudska prava trebalo da bude usvojen još 2014. godine.

U februaru ove godine predstavnici Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope posetili su Beograd i na sastancima sa nadležnim organima Srbije i predstavnicima udruženja roditelja ponovili da je neophodno usvojiti zakon što pre. Tom prilikom su predstavnici Odbora za pravosuđe i predsednik Petar Petrović obećali da će se predlog zakona naći u skupštinskoj proceduri na prvom prolećnom zasedanju.

To se pak nije desilo, a Petar Petrović za Danas je objasnio da Odbor još čeka da im predsednica Skupštine, po nalogu Vlade, uputi zakon prema proceduri.

– Još uvek nemamo informacije kada će se o tome raspravljati. Nije do nas, predlog zakona mora da uputi predsednica Narodne skupštine, nakon što ga Vlada i nadležno ministarstvo upute skupštini na odlučivanje, onda možemo da ga razmotrimo, objasnio nam je Petrović.

Vlast opet slagala: Bez rasprave o zakonu o "nestalim bebama"
Screenshot/ N1

Ipak, prema informacijama koje su objavljivane tokom prethodne godine, Vlada, odnosno Ministarstvo pravde, jesu uputili Skupštini predlog zakona, a gde je došlo do zastoja – ne zna se. Čak je i predsednica Skupštine Maja Gojković ranije obećala da će Zakon biti upućen ali kasnije od nje nismo uspeli da dobijemo odgovor šta se sa ovim dokumentom dešava.

Predstavnici većine udruženja roditelja i dalje su nezadovoljni samim zakonom, a Beogradska grupa roditelja uputila je i zvanični zahtev Odboru za pravosuđe da prisustvuju sednici na kojoj će se raspravljati o zakonu.

Predsednica udruženja Mirjana Novokmet podseća da je ovo neophodno kako bi se došlo do pravog zakonskog rešenja koje će ispuniti zahteve roditelja, kao i samu presudu Evropskog suda, ali da država još uvek nije spremna za dijalog.

– Mi od nadležnih još uvek nismo dobili nikakvu povratnu informaciju da li će Odbor otvoriti dijalog sa predstavnicima roditelja, a neophodno je da se uključe i pravnici koji bi ukazali da ovaj i ovakav predlog zakona nije prihvatljiv jer ne omogućava istrage i saznavanje istine o deci. Vlasti u Srbiji još uvek ne pokazuju političku volju da ovo pitanje reše, već umesto toga daju obećanja Savetu Evrope i pokušavaju da prikažu da rade na ispunjenju presude, kao što su najavljivali isplatu nekakvih naknada po pravosnažnim presudama u korist roditelja, a još uvek se ne zna šta se sa tim desilo. Ni to nije ono što nam je potrebno, naglašava Novokmet.

Poziv i Zaštitnika građana

Opomena za usvajanje Zakona o „nestalim bebama“ našla se i u godišnjem izveštaju Zaštitnika građana za 2018. gde je ponovljeno da bi adekvatan dokument trebalo što pre usvojiti. Zaštitnik građana kontinuirano, još od predstavljanja Posebnog izveštaja o „nestalim bebama“ 2010. ističe značaj donošenja zakona, odnosno uspostavljanje mehanizma za istraživanje slučajeva „nestalih beba“, navodi se u izveštaju.

Izvor: Danas