Vučić doputovao u Kazahstan

Vučić doputovao u Kazahstan

Astana — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Astanu, u zvaničnu posetu Kazahstanu, na poziv predsednika kazahstanske države Nursultana Nazarbajeva.

Vučić doputovao u Kazahstan
Foto: Tanjug/ Dimitrije Gol

Avion u kojem se nalazio predsednik Srbije, više minisatara i privredna delegacija, ispratili su MIG-ovi Vojske Srbije, koji su leteli uz putničku letelicu do izlaska iz vazdušnog prostora Srbije.

Na aerodromu u Astani, predsednik Srbije dočekan je uz najviše državničke počasti, uz prisustvo Garde vojske Kazahstana.

Predsednik Nazarbajev dodeliće sutra šefu srpske države odlikovanje – Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, dok će Vučić dodeliiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici predsedniku Kazahstana.

Nakon dodele ordena predviđen je sastanak dvojice predsednika. Predsednik Srbije obićiće i Evroazijski univerzitet Gumiljov, gde će posetiti Muzej, te se obratiti studentima.

Potom će predsedniku Vučiću biti dodeljena titula počasnog profesora i prisustvovaće otkrivanju table s njegovim imenom kao počasnog profesora u holu Univerziteta. Predsednik Vučić sastaće se i s premijerom Kazahstana Bakitdžanom Sagintajevim, posle čega će obojica prisustvovati poslovnom forumu “Kazahstan-Srbija”.

Planirano je i potpisivanje više sporazuma – Sporazum između Vlade Kazahstana i Srbije o saradnji u borbu protiv kriminala, Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva razvoja Kazahstana u oblasti politike mladih, Memorandum o saradnji i razmeni u oblasti građevinarstva između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za investicije i razvoj Kazahstana, kao i i Memorandum o razumevanju između nadležnih organa Srbije i Kazahstana u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Predsednik Srbije prisustvovaće i ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stambenog kompleksa KB Tesla park u Astani, kao i prezentaciji rada Međunarodnog finansijskog centra.

U sredu predsednik Vučić učestvovaće na plenarnom zasedanju konferencije “Verski lideri za siguran svet”, na kojoj će, pored šefa srpske države, govoriti i predsednik Kazahstana, predsednik Senata parlamenta Kazahstana Nurlan Higmatulin, te i vrhovni imam Arapske Republike Egipat, šeik Ahmed al Taieb. Predsednik Vučić primio je, krajem avgusta, poziv od svog kazahstanskog kolege da poseti Astanu, koji je u pismu istakao da se uspostavljeno partnerstvo i uzajamno korisna saradnja između dve zemlje aktivno razvijaju.

“Želeo bih posebno da istaknem sličnost stavova dveju zemalja o važnim pitanjima u međunarodnoj areni. Srbija se nalazi među zemljama koje daju aktivni doprinos učvršćivanju stabilnosti, mira i bezbednosti na svetskom nivou”, naglasio je on u pozivu.

Predsednik Vučić je prihvatio poziv i izrazio zadovoljstvo što će ponovo imati priliku da poseti Astanu, jer se tokom ranijih poseta uverio u rezultate koje donosi plan modernizacije Kazahstana i upoznao sa mnogim projektima u tom gradu, koji mogu biti uzor i za gradove u Srbiji.

Advertisements

Vučić je naglasio da je u poslednje tri godine značajno intenziviran politički dijalog Srbije i Kazahstana, što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i jačanju saradnje u svim oblastima. Ocenio je da su odnosi dveju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja i zahvalio predsedniku Nazarbajevu i kazahstanskom državnom vrhu na zauzimanju principijelne pozicije prema pitanju Kosova i Metohije.

Tanjug