Zaev kupio 7 poslanika VMRO-DPMNE! U novembru brisanje imena Makedonija?

Zaev kupio 7 poslanika VMRO-DPMNE! U novembru brisanje imena Makedonija?

Vlada Makedonije je najavila da će popodne razmatrati predlog za izmene Ustava radi promene naziva države u „Severna Makedonija“, na šta se obavezala Sporazumom sa Vladom Grčke.

 

Da bi Sobranje izglasalo ustavne promene vladajućim strankama porebna je podrška najmanje devet poslanika opozicione VMRO-DPMNE.

U najavi se navodi da će Vlada održati vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu ce biti samo jedna tačka: „Predlog parlamentu za pristupanje izmenama Ustava Makedonije sa smernicama za ustavne izmene i dopune“, preneli su mediji.

Da bi u Sobranju izglasala ustavne promene, vladajućim strankama SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im je porebna podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

Premijer Zoran Zaev je u intervju za grčki „Euronjuz“ rekao da Makedoniji nisu potrebni izbori, i da su u toku konsultacije sa poslanicima oko podrške ustavnim izmenama.

Tokom vikenda su se u makedonskim medijima pojavile informacije da neki poslanici opozicije pregovaraju sa predstavnicima vlasti o podršci izmenama Ustava.

Ranije je najmanje 20 od ukupno 48 poslanika VMRO-DPMNE najavilo da neće glasati za promenu naziva države u „Severna Makedonija“.

TV Telma piše da bi predlog Vlade mogao da se nađe u skupštini već sutra ujutro.

Predviđeno je da se rasprava u Sobranju završi u roku od najviše deset dana posle čega bi trebalo pristupiti usvajanju ustavnih amandmana.

Balkanska, iz izvora bliskih VMRO-DPMNE, je došla do informacija da su posrednici Zorana Zaeva već sklopili dogovor i unapred isplatili na ruke sedmorici poslanika iz VMRO-DPMNE 1.750.000. evra (svakom po 250.000. evra), kako bi podržali promenu Ustava. Poslanicima, koji su uzeli novac, je obećano da će biti sređeno da glasanje bude tajno, tako da su samo uz taj uslov pristali na izdaju domovine.

Redakciji Balkanska su poznata imena četiri od sedam kupljenih poslanika, ali na molbu našeg izvora, sa objavljivanjem njihovih imena sačekaćemo još par dana.

Pregovori se trenutno vode sa još petoricom koji nisu pristali na trgovinu, pa izaslanici Zaeva pokušavaju putem raznoraznih ucena i pretnji da ih nateraju da glasaju za ustavne amandmane, a u akciju ucenjivanja uključili su se i neki od predstavnika NATO.

Da li će Zoran Zaev uspeti, a po svemu sudeći hoće, da sakupi dovoljan broj poslanika VMRO-DPMNE i na diktatorsko prevarantski način pogazi volju građana iskazanu na nedavnom referendumu, te tako pljune na svoj narod, ostaje da se vidi u narednih nekoliko dana.

VMRO-DPMNE je upoznat sa svim ovim dešavanjima i trenutno se vodi rat u partiji oko toga da li treba na svaki mogući način ovo sprečiti ili zbog buduće saradnje sa EU i NATO praviti se nevešt i pustiti da se ustavne promene izvedu.

Za sada je u partiji jače i brojnije ono krilo koje je za svaki vid borbe kako bi se sačuvala volja građana iskazana na propalom referendumu, a to je da Makedonija ostane Makedonija.

VMRO-DPMNE je baš iz tog razloga i doneo odluku da tog dana njihovi poslanici ne prisustvuju glasanju, a kako će se sve odvijati, ostaje da se vidi.

Advertisements

Po svemu sudeći predstoje nam burni dani i  Makedoniju očekuje velika borba  kako bi se sprečilo brisanje i Makedonije i makedonskog naroda.

Zaev kupio 7 poslanika VMRO-DPMNE! U novembru brisanje imena Makedonija?

Balkanska