Vučić: Junker “možda preteruje” kad spominje opasnost od rata na Balkanu

Vučić: Junker “možda preteruje” kad spominje opasnost od rata na Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da građani ne bi trebalo da se plaše “prikrivenog delovanja spoljnog faktora” u zemlji, jer ima mnogo ozbiljnijih opasnosti, a prava među njima je nedostatak ekonomske bezbednosti.

Vučić: Junker "možda preteruje" kad spominje opasnost od rata na Balkanu
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Vučić je to kazao na molbu da prokomentariše izjavu predstavnika Bezbednosne informativne agencije (BIA) Marka Parezanovića na konferenciji “Ka bezbednijoj Srbiji”, da “najintenzivniju pretnju Srbiji predstavlja prikriveno delovanje spoljnog faktora, koji najčešće koristi mehanizme svojih specijalnih službi”.

“Na taj način vrše se određene zloupotrebe i stavljaju se u funkciju pojedinci, naglašavam pojedinci iz redova opozicionih političkih partija, pojedini delovi medija. Takođe, nije retka pojava da se pojedini delovi NVO sektora stavljaju u neku destruktivnu i subverzivnu funkciju. Ono što je relativno nova pojava, ali nije nepoznanica, to je upravo uticaj ovih negativnih i destuktivnih struktura prema sindikatima”, rekao je Parezanović.

Vučić je kazao da će morati da se raspita i da ne zna u kom smislu je Parezanović to govorio.

Prema njegovim rečima, građani nemaju razloga da brinu i da se plaše.

Vučić je kazao da je on definisao tri najveće opasnosti – nedostatak ekonomske bezbednosti, dešavanja u regionu i dešavanja u svetu.

“Prva najveća opasnost je kada nemate ekonomsku bezbednost, kada imate galopirajući javni dug, ali mi smo to sve uredili i ljudi u Srbiji će imati uskoro veće plate”, naveo je on.

Na drugom mestu su dešavanja u regionu, gde prema Vučićevim rečima spadaju i odnosi sa Prištinom, koje nije prokomentarisao.

“Ima i drugih tačaka na Balkanu, ali neću sada u to da ulazim”, dodao je Vučić.

Treća moguća opasnost su globalna dešavanja, poput trgovinskih sankcija i međusobnih suočavanja, a za koje, prema Vučiću, Srbija nije kriva i da “treba gledati kako da se izvučemo iz svega toga”.

Albanija zbog politike odbila ponudu Telekoma Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je čuo da je Telekom Srbija dostavio najbolju ponudu za kupovinu albanskog Telekoma ali da je ponuda odbijena jer Tirana iz političkih razloga nije dozvolila srpskoj kompaniji da kupi to preduzeće.

On je u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao otvaranju novog postrojenja italijanske kompanije “Labor Srb” rekao da će u vezi tog slučaja sačekati zvanične podatke.

“Čuo sam od predstavnika Telekoma Srbija da smo dali najbolju ponudu ali da je ministar telekomunikacija Albanije rekao da Srbija ne može da kupi albanski Telekom. Valjda je hteo da kaže naš novac ne vredi. Ne želim u to potpuno da poverujem, ali sačekaću izveštaj”, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je kazao da takvih ograničenja u Srbiji nema.

“Kako za kapital možete da govorite ovo je srpski a ovo mađarski ili albanski novac. To je u Srbiji nemoguće, ko hoće da stvara ozbiljnu investicionu klimu ne može tako da se ponaša”, kazao je predsednik Srbije.

Albanski mediji preneli su ranije da je Telekom Srbije ponudio 60 miliona evra za kupovinu Telekoma Albanije, što se smatra najpovoljnijom ponudom.

Osim Telekoma Srbije, u konkurenciji su bile i dve bugarske kompanije, Vivacom, u vlasništvu Spasa Ruseva i Globul Telekom.

Telekom Albanija je drugi po veličini operater u Albaniji, a u vlasništvu je Dojče Telekoma.

Upozorenje Junkera “možda preterano”

Predsednik Srbije izjavio je i da je upozorenje predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da postoji opasnost od rata na Balkanu ako EU ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona, “možda preterano”, ali je i dodao da ne bi isključio tu mogućnost “ako bi bili prepušteni sami sebi”.

Odgovarajući na pitanja novinara u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao otvaranju novog postrojenja italijanske kompanije “Labor Srb”, Vučić je rekao da je uloga Srbije da čuva mir u regionu i da će zato preći “preko mnogih provokacija”.

Predsednik EK upozorio je da postoji opasnost od rata na Balkanu ako EU ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona.

“Ako Balkanu uskratimo EU perspektivu možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, pre ili kasnije”, rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije priznao je da je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju pre 2025. godine.

Junker je rekao da “EU treba na intenzivan način da se bavi Balkanom” i da ne dozvoli “rađanje ideje” da EU nije ozbiljna u pogledu perspektive pristupanja.

Dodao je da neke zemlje članice EU, ne navodeći koje, ne kriju odbojnost prema prijemu tih zemalja.

“Teren je još plodan” za nove ratne sukobe u regionu, ocenio je Junker insistirajući da pogranični sukobi moraju da budu rešeni pre prijema, kako se u EU ne bi “uvezla nestabilnost sa Balkana”.

O izborima u BiH

Vučić je izjavio da se nada da će izbori u Bosni i Hercegovini proteći bez sukoba među Srbima.

“Sve drugo bi za Srbe bilo katastrofa”, kazao je kratko Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Sremskoj Mitrovici gde je otvoren drugi pogon italijanske fabrike “Labor Srb”.

U BiH je u 7 sati počela izborna tišina pred opšte izbore za Predsedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Građani BiH biraju izmedju 7.498 kandidata 518 nosilaca mandata, što je gotovo 15 puta više kandidata nego mandata koji se biraju.

Advertisements

Izvor: N1