Junker: Dogovor o Bregzitu u oktobru ili novembru

Junker: Dogovor o Bregzitu u oktobru ili novembru

Sporazum Velike Britanije i EU mogao bi se postići već u oktobru, a ako ne tada, onda u novembru, prenosi Al Jazeera Balkans.

Evropska unija će, ukoliko te ne učini ovog meseca, s Velikom Britanijom postići sporazum o Bregzitu u novembru, izjavio je u razgovoru za subotnje izdanje austrijskih novina predsednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, dve u poslednjih nekoliko dana približile su se u stavovima.

„Još uvek nismo tamo gde bismo trebali biti, ali naša volja za postizanjem sporazuma s Vladom Velike Britanije je neupitna“, kazao je Junker u razgovoru za Der Standard, Kurier i Der Falter.

„Moramo se odmaknuti od scenarija koji pretpostavlja izostanak sporazuma. Ne bi to bilo dobro niti za Veliku Britaniju niti za ostatak EU“, ocenio je šef Komisije.

On procenjuje da će se sporazum, koji će udovoljiti uslovima dogovora o povlačenju, postići već možda u oktobru, a ako ne tada, onda u novembru.

Najtežim se u pregovorima o Bregzitu pokazalo pitanje buduće granice s Irskom, koja će ostati članica Evropske unije.

Junker je takođe podsetio da će sporazum o Bregzitu morati biti upotpunjen i političkom izjavom o budućim odnosima Velike Britanije i bivših evropskih partnera.

Advertisements

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Izvor: Danas