Vučić: Kosovske trupe krenule ka severu Kosova

Vučić: Kosovske trupe krenule ka severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da Beograd ima informacije o tome da su albanske trupe iz baza Belvedere i Vrelo krenule ka severu Kosova.

Vučić je kazao da su moguće dve namere Prištine. “Ponovo su uzeli onaj gliser kojim se Tači vozio na Gazivodama. Moguće je da kreću u kontrolu jezera da pokazuju mišiće, i da kontrolišu tzv. ‘zeleni prelaz’ na severu da bi srpečili bilo kakav protok robe ka srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da će Beograd pratiti razvoj situacije na terenu.

Vučić je rekao i da odluka Vlade Kosova da poveća takse na srpsku robu na 100 odsto praktično onemogućava promet srpske robe.

Kazao je i da paljenje srpskih proizvoda na Kosovu podseća na paljenje jevrejskih knjiga u nacističkoj Nemačkoj.

Vučić je pozdravio reakciju EU na mere Prištine, izrazivši nadu da će Brisel uspeti da urazumi vlasti na Kosovu.

Predsednik je prisutnima preneo i poslednju izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da neće povući takse dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

“To nas dovodi u užasnu pozociju. Iza toga stoje druge velike sile koje su se pravile nevešte. Nije Haradinaj sam smislio ‘Ili ćemo srušiti vlast u Beogradu ili će morati da nas priznaju’. On je to pročitao. Srećom, bio je dovoljno nepažljiv da to što je sa nekog papira pročitao odmah iznese u javnost. Onda moramo da se spremimo za dugu i tešku borbu, pošto nezavisnost nećemo priznati”, poručio je Vučić.

Izvor: N1