Vučić za RT: Nikada nisam zagovarao etničku podelu na Kosovu

Vučić za RT: Nikada nisam zagovarao etničku podelu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada nije zagovarao etničku podelu na Kosovu i Metohiji, već smatra da Srbi i Albanci moraju da pronađu kompromisno rešenje.

Vučić za RT: Nikada nisam zagovarao etničku podelu na Kosovu
Screenshot

On je u intervjuu za rusku televiziju Russia Today rekao da ne može da se desi da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa, što je jedina pozicija koju Srbija nikada nije napustila.

Rusija je onda rekla da je to u redu ako se Srbija s tim složi, što je u skladu sa međunarodnim pravom, ali smo s druge strane dobili jasan odgovor nekih zemalja EU koje su bile potpuno protiv toga, jer bi Srbija onda otvorila Pandorinu kutiju, kazao je Vučić, preneo je Sputnik.

Predsednik Srbije je istakao da se s tim ne slaže i upitao je ko je otvorio Pandorinu kutiju kada su priznali Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost.

Kada mi kažu da ne žele da menjamo granice, ja im kažem da je to u redu, jer znači da je Kosovo deo Srbije, ali onda dobijem odgovor da oni prihvataju samo promene koje su sami napravili pre deset godina, rekao je Vučić, upitavši gde su tu principi.

Na konstataciju novinarke da je Srbija u dobrim odnosima sa NATO, iako oni nisu uradili ništa kada se desio incident na jezeru Gazivode, Vučić je rekao da Srbija nije velika i jaka kao Rusija, ne može svima da kaže ono što misli o njima i mora da održava mir i stabilnost u regionu.

O mogućem zahtevu EU za sankcije Rusije

Komentarišući mogućnost da Evropska unija zahteva od Srbije da uvede sankcije Rusiji, Vučić je rekao da to pitanje sluša pet godina i da treba sačekati i videti da li će se to desiti i ako se desi, u kojoj formi će biti.

“Pored toga, videćemo kako će EU izgledati za pet-šest godina. To bi trebalo da bude naša poslednja obaveza za ulazak u EU, ali najvažnija obaveza je da se reši kosovsko pitanje. Nadam se da ćemo biti dovoljno jaki da svi poštuju naš odnos prema Rusiji”, kazao je Vučić.

Na pitanje šta se dolaskom Donalda Trampa na mesto predsednika SAD promenilo u odnosu Srbije prema toj zemlji, Vučić je rekao da Srbi više vole Trampa nego njegovog prethodnika Baraka Obamu.

Advertisements

“Srbi misle da je krivicom demokrata izvršena agresija na Srbiju, pa su podržavali Republikansku stranku. Tramp je prilično nekonvencionalan. Znamo malo o njegovoj politici prema Balkanu, ali Džon Bolton je bar otvorio vrata za mogući dogovor Beograda i Prištine, i mi to cenimo”, rekao je Vučić.

Izvor: N1