Nobelova nagrada za mir – aktivistima borcima protiv silovanja

Nobelova nagrada za mir – aktivistima borcima protiv silovanja

Nobelov komitet je nagradio Nadiju Murad i Denisa Mukvegea, učesnike kampanje protiv silovanja u ratu.

Nobelova nagrada za mir - aktivistima borcima protiv silovanja
Nadija Murad je 2014. godine postala lice kampanje za oslobađanje Jazidija, Foto: Getty Images

Nobelova nagrada za mir 2018. godine dodeljena je aktivistima protiv silovanja u ratovima – Nadiji Murat i Denisu Mukvege.

Berit Rejs Andersen, predsedavajuća Nobelove komisije, je rekla da je ovaj par odigrao „ključnu” ulogu u borbi protiv zločina.

Murad je Jazidi žena, koju su mučili i silovali vojnici Islamske države. Mukvege je ginekolog iz Konga koji je radio sa žrtvama.

Ove godine je za prestižnu nagradu nominovano 331 pojedinaca i organizacija .

Imena dobitnika su objavljena u Oslu, a nagrada im je dodeljena za „napore da prekinu korišćenje seksualnog nasilja kao oružja u ratu”, rekla je Andersen.

Mukvege je ekspert za rad sa žrtvama seksualnog zlostavljanja, Foto: Getty Images

Za Mukvegea i njegove kolega u DR Kongo se navodi da su radili sa oko 30.000 žrtava silovanja. Oni su se suočili sa posledicama ozbiljnih seksualnih povreda, do kojih je mahom došlo u ratnim slučajevima.

Murad je postala lice kampanje za oslobađanje Jazidija. Kampanja treba da zaustavi trgovinu ljudima. Sama Murad je od Islamske države pobegla u novembru 2014. godine.

Ranije ove nedelje Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je Doni Strikland, trećoj ženi koja je dobila ovu nagradu u istoriji i prvoj u poslednjih 55 godina. Kanađanka nagradu deli sa Arturom Aškinom iz SAD-a i Žerarom Muruom iz Francuske.

Advertisements

Nobelovu nagradu za medicinu dobila su dva naučnika – profesor Džejms Pi Alison iz SAD i profesor Tasuku Hondžo iz Japana – koji su otkrili kako se boriti protiv raka imunim sistemom.

Izvor: BBC