“1 od 5 miliona” u BG: Ne mogu do rešenja doći ratni huškaš, trgovci organima i ubice (UŽIVO)

Građani su se okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na još jednom protestu “Jedan od pet miliona”, nakon čega su, kao i ranijih subota, krenuti u protestnu šetnju. Oni nose transparente “Hoćemo drveće, nećemo gondolu”, “Šetamo za zdraviju prirodu i društvo”…

Na protestu je, pre šetnje, govorio potpredsednik Narodne stranke i dramaturg Siniša Kovačević,koji je rekao da Beograđani žive u Ludogradu u kom se Nova godina slavi od avgusta marta. Jedino rešenje za Kosovo je da Vučić ode, naveo je Kovačević. On je građane pozvao ne u šetnju, već u “marš do slobode”.

Siniša Kovačević he kazao okupljenima da Srbija “ima potencijala da se oporavi”, ali da treba da dođu 13. aprila kako bi se izborili “za malo pravde i mnogo slobode”.

"1 od 5 miliona" u BG: Ne mogu do rešenja doći ratni huškaš, trgovci organima i ubice

“Lažna je dilema pun frižider ili sloboda, a mi smo potomci onih koji su goloruki ustajali protiv careva, samo jedna jednakost postoji – sloboda ili smrt, a mi hoćemo slobodu”, rekao je Kovačević koji je potredsednik Narodne stranke.

On je kazao i da građani nemaju prava da odustanu od protesta, zato što na taj način menjaju sistem vrednosti.

“Moramo se vratiti čestitosti i poštenju, a onda će političke promene doći kao nus pojava”, kazao je Kovačević i dodao da “hoćemo da izaberemo predsednika koga na izbore neće dovesti bugarskim vozom, koji neće imati sve plakate u zemlji, gde se glas ne kupuje za crvenu i flašu pelinkovca”.

On je ocenio da su građani dobili “božju kaznu od vlasti” i više puta ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da ode sa vlasti.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio kult vođe namerno se okruživši nesposobnim ljudima “kako bi mogao da dominira”.

“To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko viđaju”, rekao je Kovačević.

On je kazao i da je Kosovo sprsko, da je “deo svih nas” i da Vučić ne može da reši to pitanje.

“Ne mogu do dogovora doći ratni huškaš i trgovci organima i ubice, jedini način da se reši problem Kosova je da on ode”, kazao je Kovačević.

Demonstranti su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu, kažu da će tu ostati dva sata, a organizuju i “Dnevnik slobodne Srbije”. Reporterka N1 javlja da se može videti da su svetla u zgradi RTS pogašena, da svetle ona iza prozora par prostorija na poslednjem spratu.

Grupa demonstranata upala je u zgradu RTS tokom protesta opozicije u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, prvo je u zgradu ušao predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović.

Policijska ekipa specijalaca brzo je reagovala i krenula da spreči haos.

Kako javlja reporter agencije Beta u holu RTS-a se nalazi i nekoliko policajaca pod punom opremom.

Vrata na zgradi državne televizije su polomljena.

 

Podsećamo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Izvor: N1, Agencije, Balkanska