“Zaev i Cipras bi trebalo da budu laureati za Nobela”

“Zaev i Cipras bi trebalo da budu laureati za Nobela”

Uspešan epilog Prespanskog sporazuma i ratifikacija protokola o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, od velike važnosti su za region i čitavu Evropu, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

On je na današnjem sastanku sa zamenikom ministra spoljnih poslova Severne Makedonije, Andrejom Zernovskim, istakao da su Prespanski sporazum i članstvo Severne Makedonije u NATO uspeh UN i Alijanse.

“Ovaj istorijski sporazum rešio je problem koji nije samo narušavao evropsku, već i evroatlansku budućnost Severne Makedonije u proteklih 27 godina, ali je takođe napravio sukob između dve susedne države. Dva premijera pokazala su političku spremnost da donesu političke odluke koje su omogućile trajnu stabilnost u regionu i Evropi. Njihov lični napor i volja za kompromisom radi dobrobiti građana dve države je najbolji primer mudre i dugotrajne vizije, koja je karakteristika isključivo istinskih lidera”, rekao je Gutereš, prenosi MIA.

Gutereš je podržao ideju da se ovogodišnja Nobelova nagada za mir dodeli premijerima Severne Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, zbog uspešnog okončanja spora o imenu Makedonije Prespanskim sporazumom.

Advertisements

Generalni sekretar UN i Zernovski zahvalili su se i izaslaniku UN Metjuu Nimicu zbog njegovog ličnog doprinosa oko rešavanja spora o imenu Makedonije.

Izvor: Blic