Zapaljena još jedna lutka Pupovca, “goreo” i Plenković

Zapaljena još jedna lutka Pupovca, “goreo” i Plenković

Zagreb — Drugi put za nekoliko dana u Kaštelima, kraj Splita, zapaljena je lutka sa likom lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca.

Juče je, međutim, to učinjeno i sa lutkom premijera Andreja Plenkovića, a ponovljen je i skeč sa bežanjem srpskog vaterpoliste od splitskih huligana skokom u more na splitskoj Rivi.

Sve isto, osim spaljene lutke Plenkovića, viđeno je u nedelju u Kaštel Sućurcu, a kao objašnjenje Kaštelani su rekli da je Pupovac odgovoran za sve loše što im se događa u životu, preneo je portal Indeks.

Ponovljena scena paljenja lutke Pupovca, ovog puta u društvu lutke u liku premijera Plenkovića dogodila se juče nakon što je lider SDSS u intervjuu za zagrebačku televiziju N1 ukazao na činjenicu da nijedna stranka, pa ni član vlade nisu reagovali na događaj od nedelje.

“Niko ne treba apriori na prvi pogled da osuđuje da maškare ne smeju da ismevaju ljude i pribijati ih na stub srama i simbolički spaljivati figure odbrane za tu godinu. Međutim, kada je reč o toj tradiciji, ona se ne usmerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i verskih uverenja, već na one koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namesnike, a sedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili verskih manjina, to nije karneval”, kazao je Pupovac.

Zapaljena još jedna lutka Pupovca, "goreo" i Plenković

Ukazao je da je bacanje srpskog vaterpoliste u more ranje i sad spaljivanje lutke s njegovim likom – govor mržnje.

“Nije kriva gomila i masa, već oni koji mese svest mase – vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti”, naveo je Pupovac, koji je i predsednik Srpskog narodnog vijeća. Kasnije, u intervjuu za Media servis, Pupovac je otišao korak dalje i izjavio da razmišlja o uskraćivanju podrške vladajućoj koaliciji, koju predvode HDZ i premijer Andrej Plenković.

Pupovac je rekao da je kao Dalmatinac duboko povređen spaljivanjem lutke s njegovim likom u Kaštelu, kraj Splita prošlog vikena, ocenivši da je reč o podsticanju na nasilje u atmosferi mržnje koju dozvoljava državni vrh.

Potvrđujući da razmišlja o izlasku SDSS iz vladajuće koalicije, Pupovac je rekao: “To je bila reakcija koja je rezultat dužeg i ozbiljnog promišljanja nas kao članova vladajuće koalicije. Više je razloga za to i to je poruka koju smo morali poslati”, rekao je Pupovac.

Advertisements

Inače, jedan Kaštelan je za portal Indeks postiđeno rekao da je sramota to što se dešava.

“Sramota. Nije bio dovoljan jedan i sva medijska pompa nego oni danas pale još jednog”, kazao čitatelj iz Kaštela i dodao da je tužno u kakvom gradu živi. Index napominje da su im čitaoci javili da je, dok je lutka sa likom Popuvca gorela, okupljena masa odušvljena aplaudirala.