Završen 16. Međunarodni kongres slavista

Završen 16. Međunarodni kongres slavista

BEOGRAD- Svečanom ceremonijom, u amfiteatru na Filološkom fakultetu, juče je zatvoren 16. Međunarodni kongres slavista, na kojem je posebna pažnja bila posvećena međukulturalnim i međuliterarnim vezama slovenskih jezika, književnosti i kultura, digitalizaciji i modernizaciji.

Foto: Screenshot/ Youtube

Na svečanosti, organizatori su dodelili zahvalnicu ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, koji je izjavio da je Kongres slavista izuzetan i pruža priliku da da se slavisti okupe na jednom mestu, razmene iskustva, konstatuju koja su otvorena pitanja, uporede svoje naučne radove, saznaju nešto više i doprinesu nauci kojom se bave.

“Teško je iskazati u dovoljnoj meri značaj ovakvih kongresa. Mislim da je Kongres završen uspešno, a prema informacijama koje imamo bila je radna atmosfera, radilo se puno, bilo je dosta dobrih iskoraka”, kazao je Vukosavljević.

Foto: Screenshot/ Youtube

Dodao je da veoma puno znači to što se Kongres, na kojem se okupilo 1.000 slavista iz 43 zemlje, održao baš u Beogradu i naveo da posebno značenje ima za našu nauku – srbistiku.

“Naši naučnici, profesori i stručnjaci imali su prilike da na samom vrhu svoje nauke predstave svoje radove, razmene iskustva, da se izmere sa kolegama iz inostranstva i da naprave dalje korake kako iz slavistike globalno, tako i iz srbistike”, kazao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, ovim Kongresom je i srbistika dobila značajan impuls, značajan novi podsticaj za rad i razvoj.

Ministar je kazao da Kongresi ovog tipa ohrabruju i mlade stručnjake i mlade naučne radnike i studente, da se ozbiljnije pozabave i opredele da se bave ovakvom naukom, iako danas to nije moderno.

“Jedan od ciljeva i smisla ovakvih kongresa jeste da se mladi ljudi ohrabre da se bave ovom naukom i da vide da i za njih ima mesta i u našoj zemlji i u celom svetu”, naveo je.

Upitan za položaj srpskog jezika, Vukosavljević je kazao da je kvalitet jezika i govora, pogotovu govora, ugrožen banalizacijom duha kulture i duha vremena.

“On je standardizovan i ima posebne norme, međutim primećujemo svi koji se time imalo bavimo da se jezik kvari, da se pojavljuje veliki broj tuđica, da dolazi do banalizacije jezika, pogotovu u javnom i medijskom prostoru”, kazao je ministar.

Kongres slavista počeo je u Beogradu 20. avgusta, a održavao se pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, pokroviteljstvom Grada Beograda.

Foto: Screenshot/ Youtube

Za organizaciju Kongresa bili su zaduženi Međunarodni komitet slavista, Savez srpskih slavističkih društava, Međunarodni slavistički centar i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu.

Tokom sedam dana, svetski slavisti su predstavljali referate, održani su okrugli stolovi, tematski blokovi, koji su imali teme iz frazeologije, lingvistike, leksikografije, književnosti i folklora.

Kongres slavista održava se na pet godina, a sledeći će biti održan 2023. godine u Parizu.

Mladenović: Kongres prekretnica u odnosu prema našem jeziku

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović ocenio je da je taj skup pokazao neraskidivu vezu među Slovenima.

Pozdravljajući učesnike i goste Beograda on je na svečanosti u Starom dvoru primetio da bi Kongres mogao da bude prekretnica u odnosu prema našem jeziku, kulturi i identitetu, što je, smatra, za Srbe, ali i za sve ostale slovenske narode veoma važno.

“Beograd ima bogatu istoriju, kako rušenja tako i građenja. Zajedno sa svima vama ove godine obeležavamo stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata. Ovo zdanje i mnoga druga, ovi zidovi bili su ugroženi, ali duh koji je u njemu vladao, duh slobode nije. Zato se nadam da ćete se vratiti u Beograd jer kao naši gosti istovremeno ste bili i domaćini”, rekao je Mladenović.

On je podsetio da je sledeći domaćin kongresa Pariz i poželeo da on bude jednako uspešan.

Mladenović je od organizatora dobio Povelju zahvalnosti za uspešnu saradnju i podršku u radu ovogodišnjeg kongresa, a ista priznanja dobili su i gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Advertisements

Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Beoinfo