Završen prvi razgovor ministara odbrane Kine i SAD, Tajvan glavna tema

Američki ministar odvrane Lojd Ostin danas je razgovarao sa svojim kineskim kolegom Vei Fengheom po prvi put otkako je stupio na čelo Pentagona pre više od godinu dana.

Ovim razgovorom je prekinut zastoj u komunikacijama koji su američki zvaničnici ocenili kao potencijalnu opasnost zbog mogućnosti da bi Peking mogao da pruži vojnu podršku Rusiji tokom sukoba u Ukrajini, javlja AP.

Ostin, koji smatra da je Kina najveći dugoročni izazov za američku vojsku prihvatio je da razgovara sa generalom Vei Fengheom nakon višemesečnih neuspešnih napora i pokušaja da stupi u kontakt sa generalom Su Kiliangom, najviše rangiranim oficirom u vojnoj strukturi kineske države koji je, kako navodi AP, uticajniji od Veija.

Međutim, zvanični Peking je insistirao da se poštuje protokol i da Ostin razgovara sa Veijem, koji je zvanično njegov kolega kao ministar odbrane Kine.

Advertisements

Tokom razgovora Veija i Ostina, kineski ministar odbrane je naglasio da je Tajvan deo Kine i poručio da to niko ne može da promeni, preneo je ranije Rojters.

– Ako se prema pitanju Tajvana ne bude pravilno ophodilo, to bi nanelo štetu kinesko-američkim odnosima – rekao je Vei, a navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva odbrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *