Zbog Sokoj-a i OFPS direktorka TV Kanala 9 ponovo štrajkuje glađu

Zbog Sokoj-a i OFPS direktorka TV Kanala 9 ponovo štrajkuje glađu

Direktorka TV Kanala 9 iz Novoga Sada Maja Pavlović izjavila je danas da nastavlja štrajk glađu, jer država posle godinu dana od kada je privremeno prekinula štrajk, ne da nije uradila ništa, nego su stvari postale još mnogo gore.

Maja Pavlović je u pisanoj izjavi navela da odluku neću ni menjati ni odlagati, jer nema nijednu drugu opciju, a ni saborca koji bi je od štrajka odgovorio.

„Postupak pred Upravnim sudom, zbog kojeg sam štrajkovala glađu prošle godine, ni nakon skoro godinu dana, nije završen. Kanalu 9 su otkazani praktično svi ugovori sa preduzećima ili ustanovama u kojima je vlast preuzela SNS“, ukazala je Maja Pavlović.

Zbog Sokoj-a i OFPS direktorka TV Kanala 9 ponovo štrajkuje glađu
Screenshot

Ona je prošle godine, od 21. maja, štrajkovala glađu pošto je ETV ugasio signal TV Kanala 9 zbog navodnog duga od 2,5 miliona dinara. Prema njenim rečima, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nikada nije ni odgovorio ni na jedan zahtev da se održi sastanak, koji je obećan prošle godine, kako bi se našlo zakonito rešenje u vezi sa naknadama koje naplaćuju OFPS i SOKOJ.

„Umesto sastanka sa ministrom Šarčevićem, dobijamo copy-paste presude u postupcima sa SOKOJ i OFPS. Sudovi naše argumente ni ne razmatraju, niti obrazlažu, već ih odbijaju kao ‘irelevantne’ i sada su nam izvršitelji, zbog takvih presuda, blokirali račun“, navela je Maja Pavlović. Ona je dodala da je Vrhovni kasacioni sud odbacio posebnu reviziju i neće meritorno da odluči o nezakonitom postupanju sudova, kao ni da Ustavni sud, u postupcima koje je Kanal 9 pokrenuo u vezi sa taksama, više od tri godine ne donosi odluke.

Maja Pavlović izrazila je nadu da će premijerka Ana Brnabić podržati štrajk, kao način borbe Kanala 9 za pravnu državu i slobodu medija. „Volela bih da sa štrajkom počnu i Vesić, i Vulin, i Martinović, pa da vidimo ko će duže izdržati i čiji su zahtevi ispravniji: njihovi za ‘borbu protiv nasilja opozicije’ ili naš za borbu za pravnu državu i slobodu medija“, istakla je Maja Pavlović.

Navela je ono što doživljava kao najveću nepravdu je činjenica da televizije bliske SNS uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS, ni SOKOJ, jer ih te organizacije ne tuže.

„Saznali smo i da televizije bliske SNS ne moraju da plaćaju ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, koje su u vlasništvu države“, istakla je direktorka Kanala 9.

Ona je pozvala sve koji smatraju da Srbija nije pravna država i da mediji u Srbiji nisu slobodni, da joj se pridruže i izrazila nadu da će kolege novinari i građani podržati Kanal 9, jer je sigurna da se svi suočavaju sa istim ili sličnim problemima.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja pozvala je danas nadležne državne organe da hitno reše probleme TV Kanala 9 iz Novog Sada kako bi vlasnica te televizije Maja Pavlović prekinula štrajk glađu, a kolege da se solidarišu i na račun te televizije uplate novac kako bi on bio odblokiran.

Screenshot

U saopštenju Koalicije navodi se da su problemi Kanala 9 pruzrokovani „nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa“.

„Upozoravamo da je primer TV Kanal 9 ilustrativan za sve lokalne medije u Srbiji, jer je očigledno da se protiv svih onih profesionalnih medija koji izveštavaju u javnom interesu preduzimaju najrazličitije mere kako bi bili ugušeni“, ocenjuje se u saopštenju.

Koalicija je pozvala novinare da istraže sumnje da televizije bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže, te da ne plaćaju ni zakupe za poslovne prostore koje koriste, a koji su u vlasništvu države.

„Koalicija poziva na solidarnost sa kolegama sa TV Kanal 9, kao i da uplatom sredstava pomognu da račun TV Kanal 9 bude odblokiran“, piše u saopštenju.

Navedeni su sledeći računi:

Banka Intesa: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 160-170280-38;

Advertisements

Poštanska štedionica: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 200-2639250101934-81.

Fonet, Beta, Balkanska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *