Zeleni spas Grčke – solarni paneli sa dva lica daju četiri puta jeftiniju struju od tržišne

Evropska unija ni u uslovima sve jače energetske krize ne odustaje od „zelenog dogovora“. Naprotiv, zemlje članice moraju povećati ulaganja u obnovljive izvore. Kako bi opstale na tržištu, naftne kompanije prve su ušle u energetsku tranziciju, pored derivata proizvode i struju. Grčki „Helenik petroleum“ pustio je u pogon specifičan, najveći solarni park u Evropi sa dvostranim panelima, koji daje gotovo četiri puta jeftniju struju od tržišne.

Grčki naftni gigant iskoristio je klimatske blagodeti na severu zemlje gde je zračenje Sunca pogodno za fotonaponske panele. Dvesta kilometra od Soluna, na području Kozanija, na oko hiljadu metara nadmorske visine, sagrađen je solarni park.

„Na ovoj lokaciji je najbolja kombinacija vremenskih uslova za maksimalni učinak fotonaponskih panela. Dakle, potrebna nam je niska temperatura kao sada, Sunce i hladno vreme. Ovo je idealno“, istakao je Sotiris Kapelos, direktor za razvoj u „Helenik petroleumu“.

„Moramo biti zeleniji, moramo se transformisati iz naftne u energetsku kompaniju, investiraćemo značajna sredstva u obnovljive izvore energije. Neophodna nam je ta promena ukoliko želimo biti ovde, ne samo u narednoj deceniji već i u narednih 60-70 godina“, rekao je Sotiris Anastasijadis, direktor korporativnih komunikacija u „Helenik petroleumu“.

Solarni park, koji se prostire na oko dva i po miliona kvadratnih metra, sa pratećom infrastrukturom izgrađen je za samo 16 meseci. A specifičan je po najnaprednijoj solarnoj tehnologiji – takozvanim bifacijalnim modulima.

Ovi solarni paneli su dvostrani, u slobodnom prevodu možemo reći sa dva lica. To im povećava snagu za čak pet posto. Inače, ovaj solarni park, koji je jedan od najvećih u Evropi, može da pokrije godišnje potrebe za električnom energijom 75.000 grčkih domaćinstava.

„Dakle, celo postrojenje može da proizvede 204 megavat-sata struje plus tih dodatnih pet posto. To nije postrojenje za posebne namene već struja ide u prenosni sistem Grčke i može je trošiti svako ko je priključen“, rekao je Sotiris Kapelos.

A ono što je najvažnije, tom investicijom se smanjuje emisija ugljen-dioksida za trista miliona tona, a naftnoj kompaniji obezbeđuje kokurentnost na domaćem energetskom tržištu, jer u uslovima energetske krize obezbeđuju znatno jeftiniju struju.

„Učestvovali smo na aukciji sa cenom od 57,72 evra po megavat-satu. Ta cena je i pre krize, rekao bih, bila na nivou veleprodajne, a u odnosu na 200 evra po megavat-satu i današnje krize i prilike, ona je minimalna“, naglasio je Sotiris Kapelos.

Advertisements

Investicija od 130.000.000 evra u taj solarni park isplatiće se, kažu, za najduže sedam godina. „Helenik“, koji posluje i u našoj zemlji kao „Eko Srbija“, ima slične planove za ulaganja ne samo u Grčkoj već i u regionu.

Izvor: RTS.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *