Zuzani Čaputovoj najviše glasova na predsedničkim izborima u Slovačkoj

Zuzana Čaputova, advokat, ekološki aktivista i žestoki kritičar vlasti, osvojila je najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj, a u drugom krugu će zajedno s njom u trci biti evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič.

Čaputova je osvojila 40,55 odsto glasova, a Šefčovič, kojeg podržava vladajuća stranka Smer-SD, dobio je 18,66 odsto glasova, saopštile su slovačke vlasti rezultate prvog kruga posle prebrojanih 99,88 odsto glasova.

Zuzani Čaputovoj najviše glasova na predsedničkim izborima u Slovačkoj
Screenshot

U prvom krugu izbora juče je izašlo 48,73 odsto upisanih glasača, a prema anketama, u drugom krugu zakazanom 30. marta, Čaputova bi mogla da dobije 64,4 odsto, a njen protivnik 35,6 odsto glasova.

Kanditatkinja je zahvalila građanima na podršci dok je odlazeći predsednik Slovačke Andrej Kiska izjavio da se čini da bi Čaputova mogla da izvuče zemlju iz krize. Predsednički izbori predstavljaju test za populističku stranku na vlasti, a održavaju se godinu dana posle protesta protiv vlasti i političke krize uzrokovane posle ubistva istraživačkog novinara.

Advertisements

Predsednik Slovačke, zemlje sa 5,4 miliona stanovnika, koja je članica Evropske unije i NATO-a, ne vlada direktno, već ratifikuje međunarodne sporazume, imenuje sudije i komandant je oružanih snaga. Takođe ima pravo ulaganje veta.

Zuzani Čaputovoj najviše glasova na predsedničkim izborima u Slovačkoj

Beta